ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Θρήνος στην Τουρκία - Πολίτες αφήνουν λουλούδια στο σημείο

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Θρήνος στην Τουρκία - Πολίτες αφήνουν λουλούδια στο σημείο
Γαρύφαλλα αφήνουν οι πολίτες στο σημείο της έκρηξης στην Ιστικλάλ (AP Photo/Khalil Hamra)

Μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, την Ιστικλάλ, πολίτες φτάνουν στο σημείο και αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των έξι ατόμων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Πλήθος κόσμου, προσπερνά τους αστυνομικούς που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του πιο εμπορικού δρόμου της Κωνσταντινούπολης, την Ιστικλάλ, για να φτάσουν στο σημείο που έγινε η έκρηξη.

Εκεί προσεύχονται σιωπηλά.

Η έκρηξη της 13ης Νοεμβρίου έφερε στη μνήμη όλων των Τούρκων, τον φόβο που βίωσαν κατά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δρόμος της Ιστικλάλ, είναι το πιο διαδεδομένο μέρος για να απολαύσει κάποιος μια απογευματινή βόλτα στην Κωνσταντινούπολη, πίνοντας ένα τσάι, ή κρατώντας στο χέρι ένα κουλούρι ή κάστανα από τους μικροεμπόρους που στέκονται σε διάφορα σημεία της.

Μία τέτοια απογευματινή βόλτα ενδεχομένως να σκέφτηκαν να κάνουν και τα έξι άτομα που έμελλε να περνούν δίπλα από το σημείο που η γυναίκα άφησε την τσάντα με την βόμβα.

Ο Γιουσούφ Μεϊντάν, και η 3χρονη κόρη του, Ετζρίν, η 38χρονη Αρζού Οζσόι με την 15χρονη κόρη της Γιαμούρ Ουτσάρ, καθώς και ένα ζευγάρι, ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του, Ελίφ, είναι τα θύματα της χθεσινής επίθεσης.

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ δήλωσε:

«Καταριέμαι αυτή την επίθεση που σκότωσε έναν πατέρα και την κόρη του. Σαν κράτος, στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας δίπλα στις οικογένειες των αδελφών μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και με τους τραυματίες».

Ποια είναι η ύποπτη που συνέλαβαν οι Αρχές

Νωρίτερα, το όνομα της γυναίκας που φέρεται να αιματοκύλισε τον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές.

Πρόκειται για την Αχλάμ Αλμπασίρ, με τις Αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία της υπόπτου, μετά από τη σύλληψή της.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που φέρεται να κρύβεται πίσω από την επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τα πλάνα δείχνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν σε διαμέρισμα και να ακινητοποιούν μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται πεσμένη στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει αστυνομικούς να προχωρούν σε ελέγχους εντός του διαμερίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ