ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Η στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που φέρεται να άφησε τη βόμβα

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Η στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που φέρεται να άφησε τη βόμβα
Screen grab από βίντεο

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που φέρεται να άφησε τη βόμβα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 81,  έδωσαν στην δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές. 

Τα πλάνα δείχνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν σε διαμέρισμα και να ακινητοποιούν μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται πεσμένη στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει αστυνομικούς να προχωρούν σε ελέγχους εντός του διαμερίσματος.

Η ταυτότητα της γυναίκας παραμένει, προσώρας, άγνωστη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί νέο βίντεο της ύποπτης, να τρέχει γρήγορα για να απομακρυνθεί από το σημείο της επίθεσης.

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε πως το πρόσωπο που φέρεται να ευθένεται για την επίθεση είχε συλληφθεί.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε o ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση.

«Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», είπε ο κ. Σοϊλού.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι:

«Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η επίθεση έχει «οσμή τρομοκρατίας».

Ποιοι είναι οι έξι νεκροί

Τρεις οικογενειακές τραγωδίες διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι έξι νεκροί από την επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ είναι ένας πατέρας με την 3χρονη κόρη του, μια μητέρα και η κόρη της αλλά και ένα ζευγάρι.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα sondakika.com, νεκρός είναι ο ένας εργαζόμενος του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Γιουσούφ Μεϊντάν, και η 3χρονη κόρη του, Ετζρίν.

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ δήλωσε:

«Καταριέμαι αυτή την επίθεση που σκότωσε έναν πατέρα και την κόρη του. Σαν κράτος, στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας δίπλα στις οικογένειες των αδελφών μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και με τους τραυματίες».

Σύμφωνα με το Haber Turk, νεκρές είναι και η 38χρονη Αρζού Οζσόι και η 15χρονη κόρη της Γιαμούρ Ουτσάρ, καθώς και ένα ζευγάρι, ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του, Ελίφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ