ΚΟΣΜΟΣ

Σεχραζάντ, Φαρούκ, Σαπούρ και Σιρίν: Ένα μουσείο για γάτες στην Τεχεράνη

Σεχραζάντ, Φαρούκ, Σαπούρ και Σιρίν: Ένα μουσείο για γάτες στην Τεχεράνη
Μία γάτα που φιλοξενείται στο μουσείο για γατιά στην Τεχαράνη AP Photo/Vahid Salemi

Την... τιμητική τους έχουν οι γάτες στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, όπου το 2020 δημιουργήθηκε ένα διώροφο μουσείο μόνο γι' αυτές.

Ένας χοντρός γατούλης ξαπλωμένος στα σκαλοπάτια υποδέχεται το κοινό στο μουσείο-καφέ της Τεχεράνης όπου περίπου τριάντα γάτες περιφέρονται ελεύθερα στις αίθουσες.

Οι Σεχραζάντ, Φαρούκ, Σαπούρ και η Σιρίν είναι μερικοί μόνο από τους «εκπρόσωπους» του μουσείου που άνοιξε το 2020 σε ένα διώροφο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης.

Οι ιδιοκτήτες του το ονομάζουν «μιαουσείο». Η δημιουργία του, αν μη τι άλλο, μοναδικού αυτού μουσείου σκοπό έχει να περιγράψει συνθήκες ανέφελης συνύπαρξης ανάμεσα σε ανθρώπους και γάτες στις αίθουσες, στην βεράντα του καφέ, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Χοσέιν Χάμλεχ Ντάρι.

Στους τοίχους παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων ζωγραφικής, φωτογραφίες, σκίτσα και μία συλλογή γραμματοσήμων από διάφορες χώρες, όπως το Ιράν, η Κορέα, η Γουινέα, η Ουκρανία που υμνούν την γάτα.

Αλλά όπως φαίνεται, το κοινό έρχεται κυρίως για να χαϊδέψει και να παίξει με τις υιοθετημένες γάτες του μουσείου, που εκπροσωπούν μία μεγάλη ποικιλία από γατίσιες ράτσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ