ΚΟΣΜΟΣ

Το νησί που διώχνει τους τουρίστες για να σώσει τις γάτες

Το νησί που διώχνει τους τουρίστες για να σώσει τις γάτες
Η γάτα Ιριομότε αποτελεί προστατευόμενο είδος Screen grab / youtube

Η επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά θα γίνει σύντομα πιο δύσκολη για τους τουρίστες και αιτία γι΄αυτό είναι οι γάτες που ζουν εκεί.

Πρόκειται για το Ιαπωνικό νησί Ιριομότε, στην Οκινάουα, οι Αρχές του οποίου αποφάσισαν να περιορίσουν τους τουρίστες σε 1.200 την ημέρα για να προστατεύσει τις ομώνυμες αγριόγατες Ιριομότε, που απειλούνται με εξαφάνιση όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της πόλης.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μία χρονιά πριν από την πανδημία, περίπου 300.000 ταξιδιώτες επισκέφτηκαν το Ιριομότε, το οποίο έχει μόνο 2.400 κατοίκους. Μετά την απόφαση για τους νέους περιορισμούς, ο αριθμός των τουριστών θα μειωθεί στους 33.000 ετησίως.

Ο αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών σε περιόδους αιχμής έχει οδηγήσει σε λειψυδρία και τροχαία ατυχήματα, στα οποία έχουν σκοτωθεί ορισμένες από τις άγριες γάτες, που είναι προστατευόμενο είδος στην Ιαπωνία.

Οι περιορισμοί στον υπερτουρισμό δεν είναι ακόμη επίσημος νόμος, ωστόσο – προς το παρόν, οι τοπικοί αξιωματούχοι «προτρέπουν τις (τουριστικές εταιρείες) να συνεργαστούν».

Το Ιριομότε, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Οκινάουα και μέρος του νησιωτικού ομίλου Yaeyama, φημίζεται για την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του.

Καθώς είναι γεωγραφικά πιο κοντά στην Ταϊβάν, το νησί έχει ζεστό κλίμα όλο το χρόνο, καθιστώντας το δημοφιλή προορισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα, καταδύσεις, κολύμπι και πεζοπορία.

Εκτός από το γενικό ανώτατο όριο επισκεπτών στο νησί, η νομαρχιακή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι επισκέψεις σε πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO γύρω από την Οκινάουα θα περιοριστούν το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του όρους Κόμι και του ποταμού Nishida.

Οι προορισμοί αυτοί ενδέχεται να υπόκεινται σε τουριστικά ανώτατα όρια, χρονομετρημένη είσοδο ή προκρατήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία άνοιξε τα σύνορά της αργότερα από άλλες χώρες μετά την πανδημία. Άρχισε να υποδέχεται μικρές ομάδες τουριστών τον Ιούνιο του 2022 πριν ανοίξει πλήρως τα σύνορά της, τέσσερις μήνες αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ