ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικά πλάνα της διάσωσης των παιδιών που χάθηκαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Συγκλονιστικά πλάνα της διάσωσης των παιδιών που χάθηκαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Διάσωση των τεσσάρων παιδιών που είχαν χαθεί στον Αμαζόνιο μετά από αεροπορικό δυστύχημα AP Photo/John Vizcaino

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας βίντεο και φωτογραφίες από την διάσωση των τεσσάρων παιδιών που κατάφεραν να επιβιώσουν στη ζούγκλα του Αμαζονίου στην Κολομβία για 40 μέρες επί 40 μέρες όταν συνετρίβη το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν.

Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά, 13, 9, 4 και 1 ετών έμοιαζαν να μειώνονται κάθε ημέρα που περνούσε στο εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον όπου αναζητούν λεία ιαγουάροι, πούμα, ερπετά και άλλα αρπακτικά. Υπάρχουν επίσης αδηφάγα έντομα κάθε λογής, ενώ υπήρχε επίσης το κρίσιμο ζήτημα της εύρεσης πόσιμου νερού.

Η είδηση της εξαφάνισης των παιδιών έκανε τον γύρο του κόσμου, όπως και τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης του στρατού. Στην πορεία βρέθηκαν μπιμπερό, ψαλίδι, παπούτσια, μισοφαγωμένα φρούτα, ίχνη και ακόμη αυτοσχέδια καταλύματα.

«Σήμερα είναι μέρα μαγική, που, χωρίς καμιά αμφιβολία μας γεμίζει χαρά», σημείωσε ο κολομβιανός πρόεδρος μετά την επιστροφή του από την Κούβα, όπου η κυβέρνησή του και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), κατέληξαν στην υπογραφή εξάμηνης εκεχειρίας.

«Επιστρέφω και η πρώτη είδηση που μαθαίνω είναι πως οι αυτόχθονες και τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στην έρευνα βρήκαν τα παιδιά 40 μέρες αργότερα», πρόσθεσε.

«Ήταν μόνα, τα κατάφεραν μόνα τους. Είναι απόλυτο παράδειγμα επιβίωσης, θα μείνει στην ιστορία. Αυτά τα παιδιά είναι σήμερα τα παιδιά της ειρήνης και τα παιδιά όλης της Κολομβίας», επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ