ΚΟΣΜΟΣ

Cholitas: Οι ιθαγενείς Βολιβιανές που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ με παραδοσιακές φούστες

Cholitas: Οι ιθαγενείς Βολιβιανές που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ με παραδοσιακές φούστες

Οι cholitas Suibel Gonzales (αριστερά) και Lidia Hauyllas, καθώς ανεβαίνουν στο όρος Χουάινα Ποτοσί της Βολιβίας τον Νοέμβριο του 2023

AP Photo/Juan Karita

Η Julia Quispe Tincuta θυμάται την πρώτη φορά που έφτασε στην κορυφή του όρους Χουάινα Ποτοσί της Βολιβίας, όπου η ίδια και άλλες ιθαγενείς γυναίκες Αϊμάρα εργάζονταν επί μακρόν μαγειρεύοντας ή μεταφέροντας εξοπλισμό για άλλους ορειβάτες.

«Όταν έφτασα στην κορυφή ένιωσα σαν να βρισκόμουν στον αέρα, σαν να ήμουν στον παράδεισο», είπε στο Reuters η 35χρονη καθώς ανέβαινε ξανά το βουνό των 6.088 μέτρων με μια μικρή ομάδα, όλες φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία «cholita» με φουσκωτές κόκκινες φούστες και μεταφέροντας τα πράγματά τους σε πολύχρωμες κουβέρτες.

Απορρίπτοντας τον σύγχρονο ορειβατικό εξοπλισμό, οι cholitas σκαρφαλώνουν φορώντας τις φούστες και τις ζακέτες τους – αν και αντικαθιστούν τα καπέλα τους με κράνη αναρρίχησης και προσθέτουν κραμπόν στα παπούτσια τους.

Σε όλο και ψηλότερες κορυφές

Έχουν κατακτήσει το Ακονκάγκουα της Αργεντινής, την υψηλότερη κορυφή της αμερικανικής ηπείρου στα 6.961 μέτρα, καθώς και το Όχος ντελ Σαλάδο, το υψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής.

Τώρα εκπαιδεύονται – και αναζητούν οικονομική υποστήριξη – για να ανέβουν σε μια ακόμη υψηλότερη κορυφή: το όρος Έβερεστ.

«Θέλω να είμαι η πρώτη γυναίκα με φούστα που θα φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ, γιατί θέλω να ανεμίσω τις φούστες μας και τη σημαία της Βολιβίας», δήλωσε η Elena Quispe Tincuta, αδελφή της Julia.

Οι cholitas λένε ότι νιώθουν μια συγγένεια με τους Σέρπα που καθοδηγούν τους ξένους ορειβάτες στο Έβερεστ. «Θα ήθελα να συναντήσω τους Σέρπα και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας για τα βουνά», είπε η Elena. «Θα ήθελα να είμαι εκεί, να γνωρίσω τα ζώα τους, τα γιάκ. Οι Σέρπα είναι σχεδόν ίδιοι με εμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ