ΚΟΣΜΟΣ

LIVE BLOG - ΗΠΑ: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

LIVE BLOG - ΗΠΑ: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Μαίνονται οι μάχες σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, την 9η ημέρα της ρωσικής εισβολής AP Photo/Dmytro Kumaka

Σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έχει εγείρει η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς. Τους 331 φτάνουν οι άμαχοι νεκροί - 19 παιδιά ανάμεσά τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNNi, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε ανακοίνωση, διά της οποίας αναιρεί τα όσα ανέφερε tweet της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, ότι η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια συνιστά «πιθανό έγκλημα πολέμου».

«Προς όλους: Μην κάνετε retweet το tweet της πρεσβείας στο Κίεβο [που ανέφερε] ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης [στη Ζαπορίζια] είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε retweet, σβήστε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σχετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εγκατάσταση στη Ζαπορίζια αφορά στο δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που καταλαμβάνει η Μόσχα, καθώς πριν λίγες μέρες πήραν τον έλεγχο και του Τσερνόμπιλ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την φωτιά στο Ζαπορίζια.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις εξελίξεις από την Ουκρανία