ΚΟΣΜΟΣ

Για «πυρηνική τρομοκρατία» κατηγορεί τη Ρωσία ο Ζελένσκι - Επικοινωνία με Μπάιντεν

Για «πυρηνική τρομοκρατία» κατηγορεί τη Ρωσία ο Ζελένσκι - Επικοινωνία με Μπάιντεν
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο ουκρανός πρόδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ -όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986-, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Oυκρανός πρόεδρος.

Επικοινωνία Ζελένσκι - Μπάιντεν

Για τις τελευταίες εξελίξεις ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμεριακανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι, πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Ο ΔΟΑΕ απευθύνει επείγουσα έκκληση να παύσουν οι πάντες πυρ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον του «πολύ σοβαρού» κινδύνου να σημειωθεί δυστύχημα, εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Ο ΔΟΑΕ «καλεί να σταματήσει η χρήση βίας και προειδοποιεί εναντίον του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες» της εγκατάστασης, ανέφερε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και με στελέχη της διεύθυνσης του εργοστασίου για να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Ζαπορίζια.

LIVE BLOG: Παγκόσμιο σοκ από τη φωτιά στη Ζαπορίζια - Ζελένσκι: «Η Ρωσία ήθελε νέο Τσερνόμπιλ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ