ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Διαψεύδει το Κίεβο τα περί «έναρξης της συνθηκολόγησης» των μαχητών της Αζοφστάλ

LIVEBLOG: Διαψεύδει το Κίεβο τα περί «έναρξης της συνθηκολόγησης» των μαχητών της Αζοφστάλ
Τραυματισμένοι στρατιώτες του Συντάγματος Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ, στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη (Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office

Με μια ματιά:

  • Στο Χάρκοβο, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τα βόρεια και τα ανατολικά. Ο κυβερνήτης της περιοχής ανακοίνωσε πως ο στρατός έχει φτάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέκλεισε πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «ηθική αποτυχία» εάν δεν εγκρίνει την υποψηφιότητα του έθνους για ένταξη μέχρι τον Ιούνιο.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η εκκένωση των τραυματισμένων ουκρανικών δυνάμεων από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει λόγος από την ουκρανική πλευρά για την απομάκρυνση των βαριά τραυματιών από το εργοστάσιο.
  • Την απόφαση της Σουηδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στις δομές του ΝΑΤΟ, σε σύμπλευση με τη Φινλανδία, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.
  • H ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, δηλώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποιεί ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι «η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και πως «η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς της στόχους». Χαρακτήρισε «ιστορικές» τις αποφάσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, προσθέτοντας ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή» και για τις δύο χώρες.
  • Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μονάδες «υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό» καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν δυτικά στα σύνορα των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτίμησε ότι η Ρωσία πιθανώς έχασε έως το ένα τρίτο της χερσαίας δύναμης της, από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece: