ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από τη Χερσώνα

LIVEBLOG: Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από τη Χερσώνα
AP Photo/Efrem Lukatsky

Με μια ματιά:

  • «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει μόνο μέσω διπλωματίας», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν «παγώσει» από τον Απρίλιο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από τη Χερσώνα προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κατηγορώντας τη Ρωσία για «τρομοκρατικές τακτικές». Τα χωριά εκεί βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.
  • Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα μεγάλο φορτίο με όπλα από χώρες της Δύσης, στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, δυτικά του Κιέβου.
  • Η Ρωσία σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία. Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, όμως η χώρα αρνείται να το κάνει.
  • Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές του Αζοφστάλ -τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στην κατά τα άλλα ρωσικά κατεχόμενη Μαριούπολη. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, εάν αληθεύουν, θα σήμαιναν μια συμβολική στρατιωτική νίκη για τη Μόσχα.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece: