ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τον πλήρη έλεγχο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα επισφραγίζοντας την πτώση της Μαριούπολης

Ουκρανία: Τον πλήρη έλεγχο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα επισφραγίζοντας την πτώση της Μαριούπολης
Ουκρανοί στρατιώτες του Αζοφστάλ μεταφέρονται σε έδαφος που ελέγχεται από τη «Λαϊκή Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», AP Photo

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο τελευταίος ουκρανικός θύλακας αντίστασης στη Μαριούπολη, το εργοστάσιο Αζοφστάλ, τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και το κύριο κέντρο εξαγωγής αγαθών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πλέον τη δυνατότητα να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση της οικονομίας της.

Η πλήρης κατάληψη του μεγαλύτερου λιμανιού της Αζοφικής θα επιτρέψει επίσης στη Μόσχα τη δημιουργία χερσαίας «γέφυρας» για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Αζοφστάλ «έχει απελευθερωθεί πλήρως» και πως οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν.

«Η τελευταία ομάδα μαχητών του συντάγματος Αζόφ, μια ομάδα που αποτελείται από 531 άτομα, υποχώρησε», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Το έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου μια ομάδα Ουκρανών μαχητών του ναζιστικού σχηματισμού του Αζόφ έχει αποκλειστεί από τις 21 Απριλίου φέτος, έχει απελευθερωθεί πλήρως. Η τελευταία ομάδα των 531 μαχητών παραδόθηκε σήμερα», δήλωσε ο υποστράτηγος και εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ.

«Από τις 16 Μαΐου, 2.439 νεοναζί από το Αζόφ και τα ουκρανικά στρατεύματα, παγιδευμένοι στη χαλυβουργεία, άφησαν τα όπλα και παραδόθηκαν» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Νωρίτερα, ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ δήλωσε, σε βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

«Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντενίς Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Όλες οι εξελίξεις για την 86η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ