ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρ ομαδόν» Δύσης κατά Ρωσίας για τις μαζικές επιθέσεις στην Ουκρανία - Ετοιμάζει «απάντηση» η G7

«Πυρ ομαδόν» Δύσης κατά Ρωσίας για τις μαζικές επιθέσεις στην Ουκρανία - Ετοιμάζει «απάντηση» η G7
Καταστροφές και στο Ντονέστκ μετά από τις ρωσικές επιθέσεις EPA/ OLEG PETRASYUK

'Ενα άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εξαπέλυσε η Μόσχα, στοχεύοντας αμάχους και υποδομές ενέργειας στο Κίεβο και τουλάχιστον άλλες δέκα ουκρανικές πόλεις. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απείλησε με περαιτέρω «σκληρές αντιδράσεις» μετά τη φονική έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο γέρφυρα Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, και σημειώθηκε το Σάββατο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 97 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Τα ρωσικά αντίποινα φέρουν την έγκριση του Ρώσου προέδρου, όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, ενώ το μπαράζ των βομβαρδισμών -από τη Λβιβ στα δυτικά, έως το Μικολάιβ στα νότια και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά- έπληξε αστικές περιοχές και επεδίωξε να παραλύσει τις υποδομές ενέργειας ενόψει χειμώνα. Αρκετές ουκρανικές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν και προβλήματα υδροδότησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τα μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα καταστήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπόλογο για τα εγκλήματα πολέμου. Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα «έχει την ευθύνη να καταστήσει σαφές ότι οι ενέργειες του Πούτιν είναι εντελώς απαράδεκτες».

Η EE δήλωσε ότι οι επιθέσεις ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να «λογοδοτήσουν», ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» τη ρωσική κλιμάκωση».

Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι Cruise που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου να καλείται για εξηγήσεις.