ΚΟΣΜΟΣ

Λας Βέγκας: Με 23 πυροβόλα όπλα μπήκε στο ξενοδοχείο ο μακελάρης

Λας Βέγκας: Με 23 πυροβόλα όπλα μπήκε στο ξενοδοχείο ο μακελάρης
REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ είναι ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο σε υπαίθρια συναυλία στο Λας Βέγκας, όταν άρχισε να πυροβολεί ασταμάτητα και αδιακρίτως το πλήθος. Ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 59 νεκρούς και 527 τραυματίες.

Ο δράστης της επίθεσης άνοιξε πυρ από το δωμάτιό του στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, στοχεύοντας το πλήθος που παρακολουθούσε αμέριμνο τη συναυλία κάντρι. Στο δωμάτιο που διέμενε η αστυνομία εντόπισε 23 πυροβόλα όπλα ενώ στο σπίτι του, που απέχει 80 μίλια από το ξενοδοχείο, βρέθηκαν άλλα 19 όπλα, τουφέκια και εκρηκτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ ήταν συνταξιούχος και ζούσε μια ήσυχη ζωή στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, όπου κατοικούν πολλοί συνταξιούχοι.

Capture

(Πηγή: CNNi)

Αυτό που δεν μπορεί ωστόσο να εξηγήσει η αστυνομία είναι το κίνητρο του δράστη καθώς δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές.

«Δεν έχουμε καμία ιδέα για το τι συνέβη» δήλωσε, με δάκρυα στα μάτια, ο αδελφός του Έρικ. «Τίποτα δεν μας επιτρέπει να εξηγήσουμε την ενέργειά του» τόνισε.

171002113439 01 stephen paddock file exlarge 169

(Πηγή: CNNi)

Ο ίδιος περιέγραψε τον αδελφό του, συνταξιούχο λογιστή, ως έναν «πλούσιο άνθρωπο που του άρεσε να παίζει πόκερ». Μάλιστα δήλωσε στις Αρχές ότι ήξερε πως ο αδελφός του είχε όπλα αλλά δεν ήξερε ότι κατείχε αυτόματο όπλο.

«Όλοι γύρω μου πεθαίνουν»

Όσοι επέζησαν της τραγωδίας περιέγραψαν στην αστυνομία τις στιγμές πανικού που έζησαν όταν άκουσαν τους ασταμάτητους πυροβολισμούς.

«Είδα έναν άνδρα δίπλα μου ο οποίος είχε τραύμα από σφαίρα στο λαιμό του. Όλοι έτρεχαν πανικόβλητοι» είπε ο Taylor Benge, σύμφωνα με το CNNi.

Η 25χρονη Alexandria Cheplak πήρε τηλέφωνο τον πατέρα της και έτρεξε να καλυφθεί από τις σφαίρες. «Όλοι γύρω μου πεθαίνουν. Όλοι πεθαίνουν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου.. πρέπει να φύγω από εδώ» του είπε.

Η Benge περιγράφει τη στιγμή που η ηρωίδα αδελφή της έπεσε πάνω της για να την προστατεύσει από τα πυρά. «Έπεσε πάνω μου και μου είπε: Σ αγαπάω».

«Οι πυροβολισμοί διήρκησαν περίπου 10 με 15 λεπτά. Δεν σταματούσε. Έτρεχα για να σωθώ» ανέφερε η Rachel De Kerf.

Οι έρευνες

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο Πάντοκ ενήργησε μόνο του και ότι το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία, όπως ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Μάλιστα και η σύντροφος του δράστη την οποία αναζητούσαν οι αρχές, δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την υπόθεση. «Η Marilou Danley δεν συνδέεται με την επίθεση» ανέφερε το Μητροπολιτικό Τμήμα της Αστυνομίας του Λας Βέγκας.

Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όπω ς μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών Amaq. Σύμφωνα με το Amaq, ο Πάντοκ φέρεται να ασπάστηκε τον Ισλαμισμό πριν από μερικούς μήνες.

Stephen C Paddock

«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος τη διέπραξε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του συνασπισμού», αναφέρει το Amaq.

Το FBI, όμως, λέει ότι δεν έχει βρεθεί καμία σύνδεση του δράστη με κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Η CIA λέει επίσης ότι γνωρίζει τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους περί ανάληψης της ευθύνης, ωστόσο συμβουλεύει ότι πρέπει να γίνονται προσεκτικές εκτιμήσεις προτού βγουν συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ