ΚΟΣΜΟΣ

Λας Βέγκας: Σχολαστικά σχεδιασμένο το μακελειό από τον Στίβεν Πάντοκ

Λας Βέγκας: Σχολαστικά σχεδιασμένο το μακελειό από τον Στίβεν Πάντοκ
REUTERS/Lucy Nicholson

Το μακελειό στο Λας Βέγκας, ήταν σχολαστικά σχεδιασμένο από τον Στίβεν Πάντοκ, όπως υποδηλώνουν οι κινήσεις του, που ξεκίνησαν πολλές μέρες πριν τραβήξει τη σκανδάλη και σκορπίσει τον θάνατο στη συναυλία στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, τη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες των Αρχών, που προσπαθούν να εντοπίσουν το κίνητρο που όπλισε το χέρι του συνταξιούχου λογιστή, ο Πάντοκ είχε νοικιάσει μέρες πριν το συγκεκριμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου, που είχε θέα στον χώρο που γινόταν το μουσικό φεστιβάλ, ενώ είχε φροντίσει να μεταφέρει εκεί 23 από τα όπλα του.

Επιπλέον, είχε φροντίσει να εγκαταστήσει ακόμη και κάμερες, τόσο στον χώρο της σουίτας αλλά και στον διάδρομο του ξενοδοχείου που οδηγούσε σε αυτήν, αν και οι Αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα αν είχαν τεθεί σε λειτουργία, με τον σερίφη της περιοχής να εκτιμά πάντως πως ο Πάντοκ τις χρησιμοποιούσε για να βλέπει ποιοι και πότε πλησιάζουν στο δωμάτιό του. Ενδεικτικό είναι ότι μία από αυτές είχε τοποθετηθεί στο ματάκι της πόρτας του δωματίου...

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι ο Πάντοκ είχε τοποθετήσει σε 12 από τα τουφέκια του μια συσκευή η οποία στην ουσία μετατρέπει το όπλο σε αυτόματο, δίνοντας στον ένοπλο τη δυνατότητα να ρίχνει πολλές σφαίρες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι Αρχές έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας όταν ενημερώθηκε για τους πυροβολισμούς. Οι αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι στο σημείο της επίθεσης φαίνονται να καλύπτονται πίσω από έναν τοίχο, φωνάζοντας στους πολίτες που βρίσκονταν εκεί να απομακρυνθούν, καθώς οι πυροβολισμοί έπεφταν «βροχή». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Πάντοκ πυροβολούσε από 9 έως 11 λεπτά, μετά το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι Αρχές, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Μέχρι τώρα οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Πάντοκ, ενήργησε μόνος, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό του κινήτρου του για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Ωστόσο, ερευνούν και τον ρόλο της φίλης του, Μαριλού Ντάνλεϊ, η οποία επέστρεψε στις ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες, όπου βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο, ενώ χαρακτηρίζεται “πρόσωπο ενδιαφέροντος” από τις Αρχές.

Ο Πάντοκ είχε μεταφέρει το ποσό των 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς έγινε αυτή η μεταφορά ή ποιος ήταν ο παραλήπτης.

Οι αστυνομικοί «ξεσκονίζουν» κάθε πρόσφατη δραστηριότητα του συνταξιούχου λογιστή σε μια προσπάθεια να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης και να ρίξουν φως στα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Σε έλεγχο που έγινε σε περιοχή ιδιοκτησίας του Πάντοκ στη Νεβάδα, οι αρχές εντόπισαν πέντε περίστροφα, δύο κυνηγετικά όπλα και πληθώρα πυρομαχικών, ενώ νωρίτερα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και στο σπίτι του είχαν βρεθεί συνολικά 42 όπλα.

Αν και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Λας Βέγκας, ωστόσο οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει στοιχεία που να συνδέουν τον Πάντοκ με την τζιχαντιστική οργάνωση. Πάντως η συγκεκριμένη πράξη βίας του συνταξιούχου λογιστή εξέπληξε τους πάντες στην οικογένειά του, με τον αδελφό του να σημειώνει πως δεν είχε ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς. «Δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, τη θρησκεία», λέει ο αδελφός του, Έρικ και προσθέτει πως «ήθελε απλώς να πετύχει ένα φλος ρουαγιάλ», δεδομένης της ενασχόλησής του με τον τζόγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ