ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Άρση του πολιτικού αδιεξόδου 200 μέρες μετά τις διαβουλεύσεις

Ολλανδία: Άρση του πολιτικού αδιεξόδου 200 μέρες μετά τις διαβουλεύσεις
REUTERS/Michael Kooren

Έπειτα από 200 ημέρες πολιτικών διαβουλεύσεων όλα δείχνουν πως η Ολλανδία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επίσημη συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου μετεκλογικού κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο θα συμμετάσχουν τα κόμματα VVD (Φιλελεύθεροι), CDA (Χριστιανοδημοκράτες), D'66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι) και ChristenUnie (μικρό χριστιανικό κόμμα).

Σύμφωνα με τα περισσότερα ολλανδικά ΜΜΕ απομένουν μόνον οι τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς η προγραμματική συμφωνία φέρεται σε γενικές γραμμές να έχει «κλείσει» και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι πιθανότατα την Τρίτη, οι ηγέτες των 4 κομμάτων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινώσουν ότι ο επικεφαλής του VVD Μαρκ Ρούτε θα ορκιστεί για τρίτη διαδοχικά φορά πρωθυπουργός, δίνοντας ταυτοχρόνως μια πρώτη γεύση για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια και περίπου στα μέσα της εβδομάδας θα διενεργηθεί συζήτηση στη Βουλή όπου θα δοθεί η επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η σύνθεση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα από 23-30 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως ένα από τα τελευταία ακανθώδη θέματα που απειλούσε μάλιστα να εκτροχιάσει τις συζητήσεις μεταξύ των επίδοξων κυβερνητικών εταίρων ήταν τα εργασιακά. Τελικά όμως στο θέμα αυτό επήλθε συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα De Volskrant.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση Ρούτε σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την Παιδεία, την Άμυνα, την αστυνομία και την προώθηση της βιώσιμης ενέργειας, προχωρώντας, παράλληλα, και σε μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Διαφωνίες υπήρξαν αρχικά και στο θέμα του προσφυγικού, ωστόσο όλα τα κόμματα αποδέχτηκαν τελικά η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις ευρωπαϊκές συμφωνίες με άλλες χώρες για τη μετανάστευση, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ