ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας στο κανάλι μετά τον θάνατο δημοσιογράφου από υπερκόπωση

Αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας στο κανάλι μετά τον θάνατο δημοσιογράφου από υπερκόπωση
Twitter

Αλλαγές στις συνθήκες εργασίας προανήγγειλε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας (ΝΗΚ) της Ιαπωνίας, μετά την αποκάλυψη ότι μία νεαρή πολιτική συντάκτρια που δούλευε εκεί, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, εξαιτίας υπερκόπωσης.

«Λυπούμαστε που χάσαμε μια εξαίρετη δημοσιογράφο και παίρνουμε σοβαρά το γεγονός ότι ο θάνατός της κρίθηκε ότι συνδεόταν με την εργασία της», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του NHK, Ριοΐτσι Ουέντα. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνει μεταρρύθμιση με τη βοήθεια των γονιών της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι γονείς της άτυχης γυναίκας άσκησαν πίεση στο κανάλι, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την υπόθεση της κόρης τους, ενώ απαιτούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν νέα κρούσματα.

Όπως αποφάνθηκαν οι επιθεωρητές εργασίας, η 31χρονη Μίγουα Σάντο, η οποία βρέθηκε νεκρή τον Ιούλιο του 2013, φαίνεται ότι πέθανε από υπερκόπωση, μετά από 159 ώρες υπερωριακής απασχόλησης -μέσα σε έναν μήνα- έχοντας πάρει μόλις δύο ρεπό, τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, που επικαλείται η Guardian, περισσότεροι από 2.000 Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εργασιακού άγχους, μέσα σε ένα χρόνο, το 2016, ενώ δεκάδες ακόμη έφυγαν από τη ζωή από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που προκλήθηκαν από την υπερβολική εργασία.

Όπως σχολιάζουν πάντως τα διεθνή μέσα, ο θάνατος της Σάντο, αναμένεται να εντείνει την πίεση στις ιαπωνικές Αρχές να αναθεωρήσουν την εργασιακή κουλτούρα στη χώρα, και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού αριθμού θανάτων που αποδίδονται στα εξαντλητικά ωράρια που επιβάλλουν πολλοί εργοδότες στο προσωπικό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ