ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
REUTERS/Yuri Gripas

Τις «απειλές» του πραγματικότητα αναμένεται να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

 

Νόμος υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιστοποιεί ενώπιον του Κογκρέσου, κάθε 90 ημέρες, εάν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία και εάν η άρση των κυρώσεων που βρίσκεται μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Έως σήμερα ο μεγιστάνας «επιβεβαίωνε» τη συμφωνία ωστόσο είχε γνωστοποιήσει ότι η κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση του σώματος θα ήταν την 15η Οκτωβρίου.

Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να βεβαιώσει εκ νέου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία. Ωστόσο προς τον παρόν δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση.

Αμερικανικές εφημερίδες όπως η Washington Post και οι New York Times έγραψαν σήμερα ότι ο πρόεδρος δεν θα επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

«… Ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς χθες, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις «εντός των επόμενων ημερών».

Εντούτοις, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απεύθυναν έκκληση για επιφυλακή αναφορικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν με επίκεντρο την ομιλία του προέδρου Τραμπ την επόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την απάντησή του.

Στην περίπτωση «μη- επικύρωσης», το νομοσχέδιο δίνει στο Κογκρέσο 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις ή όχι.

Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της αυτήν την αναμονή ώστε να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας που θα συνδεόταν με τη στάση την οποία θα υιοθετούσε το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ