ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κάνει πίσω το Ιράν στο πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων

Δεν κάνει πίσω το Ιράν στο πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων
REUTERS/ HANDOUT

Το Ιράν δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του προγράμματος για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε την Παρασκευή εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αποκλειστικά αμυντικούς σκοπούς.

«Το Ιράν σε όλες τις διμερείς διπλωματικές συναντήσεις (...) τόνισε εμφατικά ότι το αμυντικό πυραυλικό του πρόγραμμα δεν θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και ότι δεν παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο Ιρανούς και δυτικούς αξιωματούχους που είπαν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά, μετέδωσε πως η Τεχεράνη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαπραγμάτευση το πρόγραμμά του για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των μεγάλων δυνάμεων.

Με την απόφαση 2231 το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ