ΚΟΣΜΟΣ

Το «ατρόμητο κορίτσι» χρηματοδοτήθηκε από εταιρία που προωθούσε τη μισθολογική ανισότητα (Vid)

Το «ατρόμητο κορίτσι» χρηματοδοτήθηκε από εταιρία που προωθούσε τη μισθολογική ανισότητα (Vid)
EPA/JUSTIN LANE

Το άγαλμα του νεαρού κοριτσιού που στέκεται απέναντι από τον ταύρο του χρηματιστηρίου της Wall Street και τον κοιτάζει χωρίς να φοβάται στήθηκε για να επιστήσει την προσοχή στην ανισότητα των φύλων και στο μισθολογικό χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικών των εταιρειών.  

Και όμως κάτι το ειρωνικό υπάρχει πίσω από το άγαλμα του «ατρόμητου κοριτσιού». Η εταιρία που χρηματοδότησε τον γλύπτη για την κατασκευή του έχει κληθεί να πληρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια (4,3 εκατομμύρια ευρώ) για την ανισότητα στους μισθούς της.

Πρόκειται για την State Street Global Advisors (SSGA) η οποία κατηγορήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ότι πληρώνει εκατοντάδες γυναίκες στελέχη λιγότερο από άνδρες συναδέλφους.

Από την πλευρά της η εταιρία αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα. Έτσι θα καταβάλει με διακανονισμό αποζημιώσεις σε 300 ανώτερα γυναικεία στελέχη τα οποία πληρώθηκαν λιγότερο από τους άνδρες ομολόγους τους.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και μαύροι υπάλληλοι που πληρώθηκαν λιγότερο από λευκούς συναδέλφους του. Η ανισότητα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου πληρωμών για το 2012.

 95027556 25252d62 0e4c 4d54 a20d 2c07c70a17e8

Ο γλύπτης Arturo Di Modica Di Modica, που γεννήθηκε στην Ιταλία, υποστηρίζει ότι το «ατρόμητο κορίτσι» είναι διαφημιστικό τέχνασμα, δεδομένου ότι χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων και ανεγέρθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία McCann.

Εγκατεστημένος το 1989, ο ταύρος προοριζόταν να αντιπροσωπεύσει τη «δύναμη του αμερικανικού λαού» σε απάντηση της συντριβής της αγοράς το 1987.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ