Η Άγκυρα δημιουργεί τουρκική ζώνη στη Συρία υπό το πρόσχημα της ασφάλειας
Βομβαρδισμούς κατά της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ-Σαμ στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας εξαπέλυσαν την Κυριακή οι δυνάμεις της Τουρκίας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά και ενόπλων, πως τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην επαρχία για την υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα υποστηρίξουν επιχείρηση των ανταρτών στην περιοχή, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην συμμάχου της Αλ Κάιντα.
«Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως η χώρα του υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει τη μείωση της βίας στην Ιντλίμπ, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Όμως, η Τουρκία με αυτό τον τρόπο αυξάνει κατά πολύ την επιρροή της στη περιοχή και υπό το πρόσχημα της ασφάλειας χτίζει τη δική της «ζώνη» εντός της Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει σταθερά στη θέση του για αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν βέβαια η Άγκυρα δρα δυναμικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Ο ίδιος είχε τονίσει πως αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση τότε «βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας».
H Ιντλίμπ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης», που ανακοινώθηκαν από τους συμμάχους της Δαμασκού τον Μάιο.
SPONSORED
Τραμπ για αρχεία UFO: «Τι στο διά... συμβαίνει;» - Όσα κατέγραψαν Αμερικανοί πιλότοι στην Ελλάδα
19:20
Επαφές του γιού του Χαφτάρ στην Τουρκία - Συναντήθηκε και με τον Γκιουλέρ (pic)
19:11
Θεσσαλονίκη: Σε σοβαρή κατάσταση 45χρονη - Λύθηκε το χειρόφρενο του αυτοκινήτου της και την παρέσυρε
19:02
Πετρελαιοκηλίδα στο νησί Χαργκ εντόπισαν δορυφόροι - Αποτελεί κόμβο για το 90% των εξαγωγών του Ιράν (vid)
18:53