ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: «Πράσινο φως» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ολλανδία: «Πράσινο φως» για τον σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Mohamed Azakir

«Πράσινο φως» άναψε για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, καθώς, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, VVD, το προοδευτικό D66, το χριστιανικό CDA, καθώς και κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος κατά την έξοδό του από την τελευταία συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των κομμάτων στη Χάγη δήλωσε:

«Έχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις».

«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος D66.

Επόμενο βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η έγκριση της συμφωνίας των κομμάτων από το κάτω σώμα του κοινοβουλίου το οποίο θα αποφανθεί την Τρίτη. για το σχέδιο την Τρίτη.

Δύσκολος «γάμος»

Παρόλα αυτά οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν τα τέσσερα κόμματα να συνυπάρξουν στην ίδια κυβέρνηση.

Το D66 θα συγκυβερνά με το κεντρώο - κεντροδεξιό VVD του κ. Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου και με δύο χριστιανικά κόμματα: το κεντροδεξιό CDA και την κεντρώα - κεντροδεξιά, αλλά συντηρητικότερη σε ζητήματα ηθών Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας - και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο - να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Όμως η CU τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS, αν ο Μαρκ Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ