ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανική επίδειξη δύναμης στην κορεατική χερσόνησο

Αμερικανική επίδειξη δύναμης στην κορεατική χερσόνησο
Senior Airman Jacob Skovo-Lane/U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Σε ακόμη μια επίδειξη δύναμης προχώρησε η αμερικανική πλευρά στην κορεατική χερσόνησο, με την πτήση δύο υπερηχητικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-1B, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συζητούσε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του αρμόδια για θέματα άμυνας, τους τρόπους που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε Βορειοκορεατική απειλή.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας κλιμακώνεται, με Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιόνγκ Ουν να επιδίδονται σε ένα πινγκ πονγκ λεκτικών απειλών, μετά από μια σειρά δοκιμών πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία υποστηρίζει πως έχει στη διάθεσή της βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 3.000 χλμ., που με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό μπορούν να χτυπήσουν αμερικανικό έδαφος.

Η Βόρεια Κορέα, που τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξεύσει δύο πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία, ενώ έκανε και την έκτη της πυρηνική δοκιμή, πλησιάζει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την απόκτηση πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και να έχει τη δυνατότητα να πλήξει αμερικανικό έδαφος.

Τα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά, που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ, πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο, συνοδευόμενα από δύο νοτιοκορεατικά μαχητικά F-15K, με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν ότι η πτήση έγινε στο πλαίσιο γυμνασίων με τη συμμετοχή και ιαπωνικών αεροσκαφών, στην περιοχή της θάλασσας της Ιαπωνίας.

Αφού εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, τα δύο βομβαρδιστικά έκαναν άσκηση χρησιμοποιώντας πυραύλους εδάφους αέρος στα νερά της ανατολικής ακτής της Νότιας Κορέας, ενώ στη συνέχεια πέταξαν νότια πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας όπου επανέλαβαν την ίδια άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει τον περασμένο Αύγουστο, να βομβαρδίσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουάμ.

Κι ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν για πρώτη φορά σε άσκηση μαζί με νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά μαχητικά, στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερωνόταν για τις επιλογές αντίδρασης που έχει στη διάθεσή του, σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας και της αποτροπής της απειλής της Πιονγκγιάνγκ εναντίον της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της με πυρηνικά όπλα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τον αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είχε ξεκαθαρίσει πως, «δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς ρίσκο για τις ΗΠΑ», αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιλογές που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος».

Κι ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν τις επιλογές τους για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής, έγινε γνωστό ότι πέρυσι χάκερς από τη Βόρεια Κορέα κατάφεραν να κλέψουν επιχειρησιακά σχέδια πολέμου, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο για την «εξάλειψη» του ηγέτη της χώρας. Όπως υποστήριξε Νοτιοκορεάτης βουλευτής, η «κλοπή» έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αφορά στρατιωτικά έγγραφα 235 gigabytes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ