ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Πουτζντεμόν δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει»: Η Μαδρίτη αντιδρά στο κάλεσμα σε διάλογο

«Ο Πουτζντεμόν δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει»: Η Μαδρίτη αντιδρά στο κάλεσμα σε διάλογο
EPA/QUIQUE GARCIA

Με περιφρόνηση «υποδέχθηκε» η Μαδρίτη το έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, που υπέγραψαν την Τρίτη ο Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας, με τον Καταλανό πρόεδρο να έχει πάντως νωρίτερα αναστείλει την διακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας «παγώνοντας», τόσο εκείνους που στήριξαν το δημοψήφισμα, όσο και εκείνους που είχαν ταχθεί εναντίον του, με την Ισπανία να βαδίζει πλέον προς το άγνωστο. 

«Ο πρόεδρος της Καταλονίας δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει», είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, σχολιάζοντας την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής, αλλά και τα λεγόμενά του νωρίτερα ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου.

185747721


Πηγή:EPA/FERNANDO VILLAR

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία, παραπέμποντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, κατά την οποία θα καθοριστεί η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στη συγκεκριμένη κρίση.

Σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι «μη αποδεκτή», όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της. «Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, κατά την μακρά ομιλία του στο περιφερειακό κοινοβούλιο, τόνισε μεν ότι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει σεβαστό, αλλά ήταν ασαφής όσον αφορά στο μέλλον της περιφέρειας, αφού από την μία υπογράμμισε πως «η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα για ανεξαρτησία», αλλά επίσημα δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση και για μείωση των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα.

«Η καταλανική κυβέρνηση και εγώ προτείνουμε να αναστείλει το κοινοβούλιο τις συνέπειες μιας ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες έναν διάλογο», είπε, χωρίς επί της ουσίας να κηρύξει ανεξαρτησία.

Λίγο αργότερα, οι 82 βουλευτές των αυτονομιστικών δυνάμεων υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει επίσημα «την Καταλονία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», μια κίνηση που έχει περισσότερο πολιτικό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

185761391


Πηγή:EPA/QUIQUE GARCIA

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρει το έγγραφο το οποίο υπέγραψε και ο Πουτζντεμόν, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, χωρίς ωστόσο να καθορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Αν και η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν μια ενέργεια που θα έκλεινε την πόρτα σε οποιαδήποτε λύση μέσω διαπραγμάτευσης, οι προτάσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι οδηγούν την Ισπανία σε άγνωστα νερά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν παράνομη και έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα «για να αποκαταστήσει τον νόμο και τη δημοκρατία» αν το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας προχωρήσει μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μπορούσε να επιλέξει την αποκαλούμενη «πυρηνική επιλογή», δηλαδή να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο –μια ενέργεια άνευ προηγουμένου– και να προκηρύξει νέες εκλογές στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να κρίνει αντισυνταγματική την ανεξαρτησία.

Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο με τη Μαδρίτη, οι δηλώσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι καθιστούν ακόμη δυσκολότερη μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ραχόι έχει δηλώσει ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Καταλανούς ηγέτες αν δεν εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για ανεξαρτησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ