ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή κριτική Γκάμπριελ σε Σόιμπλε για τις αντιπροτάσεις του στο όραμα Μακρόν

Σφοδρή κριτική Γκάμπριελ σε Σόιμπλε για τις αντιπροτάσεις του στο όραμα Μακρόν
REUTERS/Lucas Jackson

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας και σφοδρή κριτική στον τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε βάζει έγγραφο του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών».

Ο Γκάμπριελ συνεχίζει ασκώντας σκληρή κριτική στις αντιπροτάσεις του κ. Σόιμπλε στις ιδέες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωζώνη ενώ το έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

«Εάν αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο το αποχωρούντος υπουργού Οικονομικών, είναι καλύτερα να το αγνοήσει κανείς. Αλλά μάλλον είναι μια προαναγγελία για την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το σκορ είναι αυτή τη στιγμή 10-0 υπέρ της Γαλλίας σε ότι αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ιδέες του κ. Σόιμπλε δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο πόσο μικρή είναι η προθυμία του (γερμανικού) υπουργείου Οικονομικών να επενδύσει συνολικά στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ώστε να εξαλειφθεί το υπάρχον έλειμμα νομιμοποίησης της ευρωπαϊκών ενεργειών / δράσεων», προστίθεται στο εν λόγω έγγραφο.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει ακόμη πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «κατέθεσε στο ECOFIN προτάσεις για την ευρωπαϊκή εξέλιξη χωρίς να έχουν συμφωνηθεί στην εν ενεργεία ακόμα κυβέρνηση, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απόλυτη απόρριψη μιας νέας Ευρώπης όπως την οραματίζεται ο κ. Μακρόν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς αντίλογο. Αντί να αξιοποιηθούν οι προτάσεις Μακρόν ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, οι προτάσεις (Σόιμπλε) ηχούν ως πιο άκαμπτη στάση με τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία διακινδυνεύει την περαιτέρω διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εγκατάλειψη από μέρους και άλλων κρατών από την ευρωπαϊκή συνεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης κ. Σόιμπλε τάσσεται μεν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά απορρίπτει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, την οποία θεωρεί ασυμβίβαστη με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί μεν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ορθή αλλά «η απόρριψη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ιδίως ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, είναι αντίθετα εσφαλμένη. Οι προτάσεις για (κοινό) προϋπολογισμό και η καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αναγκαίο τουλάχιστον να συζητηθούν. Δεν επιτρέπεται να μην είναι εξ αρχής στην ημερήσια διάταξη. Εκτός τούτου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών.

Κλείνοντας, στο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως το ARD, ο Γκάμπριελ υποστηρίζει πως «Οι προτάσεις Σόιμπλε διατρέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως τυπικά γερμανικές και να επικριθούν. Ακριβώς όμως αυτός είναι ο λόγος ο οποίος συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην πολιτική απομόνωση της Γερμανίας και την απροθυμία πολλών άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν την Γερμανία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ