ΚΟΣΜΟΣ

«Βάζει εμπόδια στον Μακρόν»: Ο Γκάμπριελ «καρφώνει» ξανά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Βάζει εμπόδια στον Μακρόν»: Ο Γκάμπριελ «καρφώνει» ξανά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
REUTERS/Axel Schmidt

Την άποψη πως η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), oι Φιλελεύθεροι (FDP) και oι Πράσινοι (Die Gruenen), θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Πέμπτη το βράδυ κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο ξενοδοχείο «Panorama» της πόλης Άινμπεκ του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, όπου γίνονται την επόμενη Κυριακή εκλογές καθώς, όπως τόνισε «Οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν».

Ερωτηθείς, σε ποιον θα προτιμούσε να παραδώσει το υπουργείο του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε με ειρωνεία: «Καλύτερα σε κανέναν».

Ο κ. Γκάμπριελ αξιολόγησε με χιούμορ την εννεάμηνη θητεία του στο γερμανικό ΥΠΕΞ ως «μια κυοφορία εννιά μηνών», η οποία ενδέχεται να γίνει ετήσια (λόγω της μακράς διάρκειας των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού).

Ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας: «Προσέξτε, να διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης τις ευρωπαϊκές του αρμοδιότητες και να μην τις λεηλατήσουν».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκάμπριελ επιτέθηκε ευθέως στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας λέγοντας πως «ορισμένοι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θέλουν να μεταβιβασθούν οι ευρωπαϊκές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει τεχνοκρατικά εμπόδια, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η καγκελαρία μπλοκάρει όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ