ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Μογκερίνι: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
REUTERS/Francois Lenoir

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην την επικυρώσει, αφήνοντας, μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να την τερματίσει οποιαδήποτε στιγμή.

Δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν η απάντηση της Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.

"Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί", είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

"Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη... Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ.

Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ