ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Η απόφαση του Τραμπ για το Ιράν είναι επικίνδυνη

Κέρι: Η απόφαση του Τραμπ για το Ιράν είναι επικίνδυνη
REUTERS/Jonathan Ernst

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καλώντας παράλληλα το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία, είναι επικίνδυνη και δημιουργεί μια διεθνής κρίση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και εκείνα των πιο στενών μας συμμάχων», τόνισε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Κέρι κάλεσε το Κογκρέσο να «απορρίψει το σχέδιο» του Τραμπ και τους «τρέχοντες νομοθετικούς ελιγμούς που θα διαλύσουν τη συμφωνία οριστικά».

«Η προσέγγιση που ζητά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει θα συνιστά μια παραβίαση της συμφωνίας καθώς θα ισοδυναμεί με μια απόπειρα μονομερούς επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας», τόνισε από την πλευρά του ο Μπεν Ρόουντς, τέως αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οτιδήποτε πηγαίνει προς την κατεύθυνση νέων όρων» που προστεθούν στη συμφωνία θα θεωρηθεί «μια μονομερής παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας», προειδοποίησε από την μεριά της η Γουέντι Σέρμαν, πολιτική διευθύντρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργίας Τζον Κέρι .

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν λέγοντας:

«Σήμερα ανακοινώνω τη στρατηγική μας μαζί με αρκετά σημαντικά βήματα που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν ποτέ - και εννοώ ποτέ - να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Αμερική αποσύρεται από την συμφωνία, αλλά πηγαίνει τη συμφωνία στο Κογκρέσο, το οποίο έχει διορία 60 ημερών προκειμένου να την επανεξετάσει και να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις.

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αποφασίσει, τότε η συμφωνία θα τερματιστεί, διεμήνυσε ο Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του τα νέα μέτρα να υποχρεώσουν το Ιράν να επανεξετάσει αυτό το «κυνήγι τρομοκρατίας». Όπως είπε, το Ιράν έχει κάνει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ