ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κιρκούκ

ΗΠΑ: Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κιρκούκ
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον έχει πλήρη γνώση για τις εντάσεις μεταξύ κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων στην επαρχία του Κιρκούκ, περιοχή που διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και το Ιρακινό Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι εργάζεται για να διαφυλάξει την μη κλιμάκωση της κατάστασης.

Χιλιάδες Κούρδοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στο Κιρκούκ για να αντιμετωπίσουν «απειλές» του ιρακινού στρατού, αλλά οπισθοχώρησαν τις γραμμές άμυνάς τους γύρω από τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, για τις οποίες αντιδικούν Βαγδάτη και Αρμπίλ, για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

«Χρειάζεται να εργαστούμε πάνω σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει τον κύριο ρόλο, αλλά οι στρατιώτες μου βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις και εργάζονται και αυτοί για να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε κάθε πιθανότητα σύγκρουσης», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους.

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει λάβει σειρά μέτρων για την απομόνωση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής έπειτα από το δημοψήφισμα που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου, όπως την απαγόρευση διεθνών πτήσεων προς την περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι έχει γνώση των κινήσεων των στρατευμάτων, αλλά δεν έχει ακούσει για καμία μάχη και κάλεσε και τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν μπορούμε να στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλο αυτή την στιγμή. Δεν θέλουμε η κατάσταση να μετατραπεί σε ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν πολιτικά και όχι στο πεδίο μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ