ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις «προελαύνουν» στο Κιρκούκ - Κατέλαβαν σημεία «κλειδιά» (pics)

Οι ιρακινές δυνάμεις «προελαύνουν» στο Κιρκούκ - Κατέλαβαν σημεία «κλειδιά» (pics)
REUTERS/Stringer

Μετά την κατάληψη από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μίας τεράστιας περιοχής, πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, γύρω από την πόλη Κιρκούκ, που ήταν υπό τον έλεγχο Κούρδων, ανακοινώθηκε η κατάληψη της κύριας στρατιωτικής βάσης της περιοχής, του αεροδρομιίου της, αλλά και ενός σταθμού διανομής φυσικού αερίου.

«Οι αντιτρομοκρατικές μονάδες ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους στη στρατιωτική βάση K1, βορειο-δυτικά της πόλης του Κιρκούκ», ανακοίνωσε η κοινή διοίκηση των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία βάση που δημιουργήθηκε το 2003 από τον αμερικανικό στρατό και αποτελούσε την έδρα της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού.

Σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση, υπό των έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ είναι και ένας σταθμός διαμονής φυσικού αερίου, η βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ.

Στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως τόνισαν στρατιωτικές πηγές, έπεσε και το αεροδρόμιο της πόλης.

Τον Ιούνιο 2014, εκμεταλλευόμενοι την αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, οι πεσμεργκά κατέλαβαν τη στρατιωτική βάση ταπεινώνοντας τους ιρακινούς στρατιώτες, υποχρεώνοντάς τους να βγάλουν τις στολές τους, να βάλουν μακριά καφτάνια και κατάσχοντας τα όπλα τους.

2017 10 16T073529Z 1300039607 RC1A3CB15150 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK STATEMENT

(Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις/REUTERS/Stringer)

Η Βαγδάτη και αυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ, υπό ακραία ένταξη μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της 25ης Σεπτεμβρίου, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε αποκλιμάκωση σχετικά με τα διαφιλονικούμενα εδάφη, ανάμεσά τους και η επαρχία του Κιρκούκ.

Κατ΄ εφαρμογήν τελεσιγράφου, οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν τη χθεσινή νύχτα και ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει οδικές αρτηρίες και υποδομές από τους πεσμεργκά.

Μάχες μεταξύ στρατού και Κούρδων

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως οι μαχητές πεσμεργκά, που δρουν στο σημείο, δεν προέβαλαν αντίσταση κατά την διάρκεια της κατάληψης της πρώτης περιοχής, όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Πεσμεργκά νότια της πόλης Κιρκούκ.

Πηγές προσκείμενες στους πεσμεργκά ανέφεραν ότι ανταλλάχθηκαν πυρά πυροβολικού, ενώ πηγές προσκείμενες στον ιρακινό στρατό ανέφεραν ότι εβλήθησαν ρουκέτες Κατιούσα νότια της πόλης, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

kirkurk 1

(Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις/REUTERS/Stringer)

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έδωσε διαταγή στον στρατό να «επιβάλλει (την τάξη και) την ασφάλεια στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τον πληθυσμό και τους πεσμεργκά», προσέθεσε η κρατική τηλεόραση.

«Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακατέλαβαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων (της επαρχίας) του Κιρκούκ χωρίς μάχες», ανέφερε ένας στρατηγός της αντιτρομοκρατικής.

Αυτή η προέλαση καταγράφηκε έπειτα από τρεις ημέρες έντασης ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τους πεσμεργκά και μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας τριών ημερών που είχε δοθεί στους Κούρδους για να αποσυρθούν.

Στην ίδια την πόλη, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, ο Νάζιμ Εντίν Καρίμ, τον οποίο η Βαγδάτη έχει καθαιρέσει αλλά ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του, προέτρεψε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να την υπερασπίσουν.

kirkurk 2

(Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις/REUTERS/Stringer)

Λίγο αργότερα ο κούρδος αντιπρόεδρος Κοσράτ Ρασούλ, μαζί με ομάδες Πεσμεργκά, έφθασε στην πόλη φορώντας στρατιωτική στολή.

Από την Παρασκευή ομοσπονδιακές δυνάμεις ανέκτησαν βάσεις που εγκατέλειψαν λίγο πριν οι Πεσμεργκά.

Ιράκ: Αρνούνται οι Κούρδοι να ακυρώσουν το δημοψήφισμα

Έκκληση των Αμερικανών να αποφευχθεί η «κλιμάκωση»

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προέτρεψε τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις να «αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσουν στην κλιμάκωση» της κρίσης και να στραφούν στον διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Λόρα Σιλ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται εναντίον «αποσταθεροποιητικών ενεργειών που θα εξέτρεπαν την προσοχή από τη μάχη εναντίον του ΙΚ και θα υπονόμευαν περαιτέρω τη σταθερότητα του Ιράκ».

kirkurk 3

(Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις/REUTERS/Stringer)

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ», συνέχισε η Σιλ. «Παρά την ατυχή απόφαση της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν να διοργανώσει μονομερώς ένα δημοψήφισμα, ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για την αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων εντάσεων και των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και καιρό, με βάση το ιρακινό Σύνταγμα».

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους παράγοντες» στην περιοχή να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, του ΙΚ, και να αποφύγουν την υποκίνηση εντάσεων μεταξύ των Ιρακινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ