ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Θα σκίσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Ιράν: Θα σκίσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ
REUTERS/ HANDOUT

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα τηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα εφόσον και οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει τη σέβονται, όμως «θα την σκίσει», αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές πέντε ημέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη σέβεται τη συμφωνία του 2015 και απειλώντας ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από αυτή.

Η κίνηση αυτή του Τραμπ τον έφερε σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ- οι οποίες τόνισαν ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να ακυρώσει μονομερώς μια συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Χαμενεΐ χαιρέτισε τη στήριξη των χωρών αυτών, όμως τόνισε ότι δεν αρκεί. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση για τα πρακτικά μέσα που έλαβε η Αμερική», επεσήμανε. Αν ο Τραμπ ακυρώσει τη συμφωνία, «το Ιράν θα την σκίσει».

Εξάλλου κατήγγειλε «τους λίβελους και τις φλυαρίες» του Τραμπ.

«Δεν θέλω να χάσω τον χρόνο μου για να απαντήσω στους λίβελους και τις φλυαρίες του άξεστου Αμερικανού προέδρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, παρά την πίεση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να το αναστείλει.

«Πρέπει να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στο αμυντικό μας πρόγραμμα», δήλωσε. «Ρωτάνε γιατί το Ιράν έχει πυραύλους. Εσείς γιατί έχετε πυραύλους; Γιατί έχετε πυρηνικά όπλα;», διερωτήθηκε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ