ΚΟΣΜΟΣ

Ράκα: Τι άφησε πίσω του το πέρασμα των τζιχαντιστών

Ράκα: Τι άφησε πίσω του το πέρασμα των τζιχαντιστών
REUTERS/Erik De Castro

Ήταν εδώ, ακριβώς σε αυτό το σημείο, στην κεντρική πλατεία της Ράκα, όπου οι μαχητές του ISIS αποκάλυψαν τη βιαιότητά τους σε ολόκληρο τον κόσμο: προχωρούσαν σε δημόσιες εκτελέσεις για αδικήματα όπως το… κάπνισμα και κάρφωναν τα κεφάλια των αιχμαλώτων τους σε ξύλο.

Αυτά τα ξύλα στέκουν ακόμα στο ίδιο σημείο, στην περιμετρική περίφραξη της πλατείας, ως μία υπενθύμιση της βάρβαρης «βασιλείας» του ISIS στη Ράκα, που διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Σήμερα, τίποτα δεν είναι το ίδιο στη συριακή πόλη. Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ανακοίνωσαν ότι ο ISIS νικήθηκε και ότι η «πρωτεύουσα» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα απελευθερωθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.

Το CNNi επέστρεψε στην κατεστραμμένη πόλη, καταγράφοντας εικόνες ενός άλλου τοπίου: σωροί από μπάζα και σκουπίδια βρίσκονται εκεί όπου κάποτε ήταν σπίτια και σχολεία. Ανάμεσα στο βομβαρδισμένο τοπίο στέκει ένα δέντρο, ως η μόνη ένδειξη ζωής στην πόλη.

Όλα τα κτίρια κατά μήκος του δρόμου είναι κατεστραμμένα, τα στενά και τα δρομάκια είναι απροσπέλαστα καθώς οι μαχητές του ISIS έχουν τοποθετήσει νάρκες, βόμβες και άλλες παγίδες. Είναι δύσκολο να φανταστεί καν κάποιος τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χτιστεί ξανά η πόλη. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση. Κανείς δεν ξέρει ποιος ελέγχει πλέον τη Ράκα.

Γυναίκες μαχήτριες για τις… γυναίκες

Μία Κούρδισσα μαχήτρια, μιλώντας στο CNNi, ανέφερε ότι η επιχείρηση στη Ράκα συνεχίζεται τόσο στο έδαφος όσο και στο κάτω από το έδαφος καθώς ο ISIS έχει χτίσει ένα δίκτυο με τούνελ και εκτιμάται ότι ορισμένοι μαχητές, που δεν έχουν διαφύγει, κρύβονται εκεί.

Οι γυναίκες μαχήτριες των SDF συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Ράκα για να γιορτάσουν τη νίκη τους. Αρκετές από αυτές δήλωσαν στο CNNi ότι νιώθουν πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη εναντίον του ISIS.

«Αγωνίζομαι ενάντια στην καταπίεση που έπληξε τη χώρα μας και τις γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι (οι τζιχαντιστές) αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα, ως υπανθρώπους», σημειώνει μία μαχήτρια.

Ορισμένες θεωρούν ως κορυφαία προτεραιότητα την ανοικοδόμηση της Ράκα ωστόσο εκτιμούν ότι εξίσου δύσκολη είναι η ανοικοδόμηση της κοινωνίας «ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο ISIS ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια οργάνωση δεν θα επιστρέψει στην πόλη».

Την ίδια ώρα η μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children ανέφερε οι περισσότερες οικογένειες που διέμεναν στη Ράκα θα μείνουν για πολλούς μήνες ή και χρόνια σε καταυλισμούς καθώς δεν έχει μείνει κάτι πίσω για εκείνες.

Παράλληλα τόνισε ότι η ψυχολογική ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι θα πάρει χρόνο για να θεραπευτεί καθώς τα παιδιά που βρίσκονται ήδη σε καταυλισμούς μιλούν για όλα όσα τραγικά είδαν και έζησαν: τις εκτελέσεις, τις καταστροφές, το θάνατο αγαπημένων τους προσώπων.

Inside Raqqa: A city reduced to rubble after years of brutal ISIS rule, By Arwa Damon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ