ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Ψεύτικες» οι φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην Καταλονία

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Ψεύτικες» οι φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην Καταλονία
REUTERS/David Gonzalez

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς υποστήριξε ότι είναι ψεύτικες "πολλές" φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομική βία εις βάρος διαδηλωτών την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η ίδια η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε συγγνώμη από τους τραυματισμένους διαδηλωτές μερικές μέρες μετά το δημοψήφισμα. Οι καταλανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι 1.066 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τα επεισόδια, όπως αναφέρει το BBC.

Επιπλέον, ο Νταστίς διέψευσε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές ισοδυναμεί με "πραξικόπημα".

Σημειώνεται πως Σάββατο, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι "ντε φάκτο πραξικόπημα".

«Αν κάποιος επιχείρησε πραξικόπημα, αυτή είναι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας», δήλωσε ο Νταστίς στο BBC.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ακολουθούμε αυστηρά ό,τι προβλέπει το σύνταγμά μας», είπε και το περιέγραψε ως «εντελώς όμοιο με το γερμανικό σύνταγμα».

«Αν δείτε τις υπόλοιπες δημοκρατίες και σίγουρα τους εταίρους μας στην ΕΕ, δεν θα δέχονταν ένα τμήμα της χώρας τους να λάβει μια τέτοια απόφαση», είπε ακόμη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ