ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη «αστραπή» του Ρεξ Τίλερσον στο Αφγανιστάν

Επίσκεψη «αστραπή» του Ρεξ Τίλερσον στο Αφγανιστάν
REUTERS/Alex Brandon/Pool

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον,προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι τη νέα αμερικανική στρατηγική στην περιοχή. 

«Ο υπουργός Τίλερσον και ο πρόεδρος Γάνι συναντήθηκαν στις 23 Οκτωβρίου και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση (και των δύο πλευρών) για ειρήνη και σταθερότητα» στο Αφγανιστάν, ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Ο Τίλερσον, για τον οποίο ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Αφγανιστάν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, συναντήθηκε με Αφγανούς αξιωματούχους στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα βορείως της Καμπούλ.

Νωρίς το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η επίσκεψή του, είχε ήδη επιστρέψει στην Ντόχα, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Reuters, που τον συνόδευαν σε αυτό το ταξίδι. Η επίσκεψη-αστραπή ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί, τοπική ώρα και λίγα λεπτά πριν από τις 14.00 το αεροσκάφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε ήδη αναχωρήσει από τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν επτά πολύνεκρες επιθέσεις, εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και εναντίον τεμενών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 200 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις, που όπως ανέφεραν έγιναν σε απάντηση για την αύξηση των αμερικανικών πληγμάτων και την ανακοίνωση της νέας αμερικανικής στρατηγικής που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ