ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει αν θα παραταθεί η έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων

Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει αν θα παραταθεί η έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων
REUTERS/Bassam Khabieh

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφασίσει σε μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη εάν θα παρατείνει ή όχι τις έρευνες για τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Συρία με χημικά όπλα, γνωστοποίησαν διπλωμάτες τη Δευτέρα.

Την παράταση της έρευνας ενδέχεται να εμποδίσει, ασκώντας το βέτο που διαθέτει, η Ρωσία - σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ - η οποία θέλει να εξετάσει πριν από τη δημοσιοποίησή της την Πέμπτη μια έκθεση για την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο στο χωριό Χαν Σεϊχούν, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, προτού πάρει την απόφασή της.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο διένειμαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να συνεχίσουν για άλλον έναν χρόνο την προσπάθειά τους να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου στη Συρία.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι άσκησε πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή καλώντας το να «αναλάβει δράση τώρα», τασσόμενο υπέρ της παράτασης της εντολής των ειδικών.

Η τρέχουσα εντολή της επιτροπής –η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία Κοινός Μηχανισμός Έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM)– εκπνέει τη 18η Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ