ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit μπορεί τελικά να μην συμβεί, λέει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Το Brexit μπορεί τελικά να μην συμβεί, λέει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος
REUTERS/Toby Melville/Files

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην συμβεί ποτέ, εξέφρασε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNNi.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι στην αρμοδιότητα του Λονδίνου να εξασφαλίσει ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τον Μάιο του 2019.

«Είναι στο χέρι της Βρετανίας να υπάρξει μία καλή συμφωνία, να μην υπάρξει συμφωνία ή να μην γίνει Brexit» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε δηλώσεις του έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα υποφέρει» αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτυχία και συμπλήρωσε μιλώντας σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου:

Μπροστά μας έχουμε μία σκληρή δοκιμασία. Αν αποτύχουμε, οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγήσουν και αυτό θα είναι μία ήττα για εμάς. Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάθε σενάριο, εφόσον είμαστε ενωμένοι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είχε εκφράσει κατά το παρελθόν την ελπίδα του ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNNi, αυτή τη στιγμή ο ίδιος δεν το βλέπει ως κάτι πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το Brexit, ενώ το βρετανικό Εργατικό Κόμμα δεν τάσσεται υπέρ της ανάκλησης του αποτελεσματος του σχετικού δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για το Brexit έχουν επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα: την χρηματοοικονομική διευθέτηση, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών που κατοικούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι θα προχωρήσουν οι συζητήσεις μόνο εάν υπάρξει «επαρκής πρόοδος» σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, τα 27 κράτη – μέλη συμφώνησαν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων με τη Βρετανία.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ απέρριψε το σενάριο της μη συμφωνίας με την Βρετανία ενώ άσκησε κριτική σε αυτούς που κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «εχθρική ατζέντα».

«Η Επιτροπή δεν διαπραγματεύεται με εχθρική διάθεση. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Όσοι δεν θέλουν, δεν είναι φίλοι της Κομισιόν» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Brexit may still not happen, EU chief suggests, By James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ