ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός στον βασιλιά Μπουμιμπόλ

Ταϊλάνδη: Μεγαλειώδης αποχαιρετισμός στον βασιλιά Μπουμιμπόλ
REUTERS/Damir Sagolj

Στην τελευταία του κατοικία αναπαύεται ο Βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι από την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώθηκε η πενθήμερη μεγαλειώδης τελετή αποχαιρετισμού του, που συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μπανγκόκ.

Ο Βασιλιάς Μπουμιμπόλ, ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 88 ετών, κυβέρνησε την Ταϊλάνδη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λατρεύτηκε από τους κατοίκους της χώρας ως το μόνο πρόσωπο που επέφερε την σταθερότητα κατά τη διάρκεια δικτατοριών, εξεγέρσεων και φυσικών καταστροφών που συνέβησαν εκεί.

Η κόστους 90 εκατομμυρίων δολαρίων κηδεία του συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας στην Μπανγκόκ, όπου ο Βασιλιάς Μπουμιμπόλ αποτεφρώθηκε την Πέμπτη σε ένα χρυσό αποτεφρωτήριο που χτίστηκε για την τελετή έξω από το Μεγάλο παλάτι.

Πάνω από 19 εκατομμύρια Ταϊλανδοί- πάνω από το ¼ του πληθυσμού της χώρας που αριθμεί 69 εκατομμύρια κατοίκους- συμμετείχαν στις τελετές, καίγοντας συμβολικά λουλούδια από σανδαλόξυλο σε ναούς και αντίγραφα του αποτεφρωτηρίου σε όλη την χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, την Κυριακή, τα οστά και η τέφρα του Βασιλιά μεταφέρθηκαν στο Chakri Throne Hall, εκεί όπου φυλάσσονται τα λείψανα της βασιλικής οικογένειας μέσα στο Μεγάλο παλάτι σε μία τελετή που συμμετείχαν υψηλόβαθμοι μοναχοί από ναούς ολόκληρης της χώρας. Ο γιος του και νέος Βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν ηγήθηκε της θρησκευτικής τελετής.

Η Ταϊλάνδη αποχαιρετά τον βασιλιά της με μια τελετή 90 εκατομμυρίων δολαρίων

Την Κυριακή το απόγευμα, η Πριγκίπισσα Σιριβαναβάρι Ναριρατανά, πάνω σε ένα άλογο, ηγήθηκε της τελικής βασιλικής ακολουθίας στους ναούς Wat Rajabopidh και Wat Bovoranives όπου η τέφρα του παππού της τοποθετήθηκε στη διάρκεια μίας τελετής γεμάτης θρησκευτικούς συμβολισμούς και παράδοση. Σημειώνεται πως έξω από τους ναούς είχε συγκεντρωθεί κόσμος συγκινημένος, κάποιοι μάλιστα έκλαιγαν.

«Θα τον έχω για πάντα στην καρδιά μου» δήλωσε ο 72χρονος Chalermporm Prabutr.

Ο ναός Wat Rajabopidh χτίστηκε από τον παππού του Μπουμιμπόλ Βασιλιά Chualalongkorn, και σε αυτόν βρίσκονται τα λείψανα και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Μπουμιμπόλ, Πρίγκιπα Mahidol και της Πριγκίπισσάς μητέρας του Srinagarindra.

Μέρος της τέφρας του Βασιλιά θα φυλαχθεί και στον Wat Bovoranives, τον ναό στον οποίο ο Μπουμιμπόλ μυήθηκε στην ασκητική ζωή όταν τον επισκέφθηκε το 1956 μετά το θάνατο της γιαγιάς του, κάτι που αποτελεί παράδοση για τους άνδρες που ασπάζονται τον Βουδισμό μετά το θάνατο συγγενή τους.

Ο ναός Wat Bovoranives είναι επίσης το κέντρο της πιο αυστηρής μορφής του Ταϊλανδέζικου Βουδισμού και ιδρύθηκε από τον προπάππου του Βασιλιά Μπουμιμπόλ, τον Βασιλιά Mongkut.

Πολλοί Ταϊλανδοί φορούν μαύρα από πέρυσι προς τιμήν του Βασιλιά Μπουμιμπόλ. Ωστόσο, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από τους πολίτες να φορούν φωτεινά χρώματα από την Δευτέρα, ημέρα που επισήμως τελειώνει η περίοδος πένθους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ