FOCUS

Η Ταϊλάνδη αποχαιρετά τον βασιλιά της με μια τελετή 90 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Ταϊλάνδη αποχαιρετά τον βασιλιά της με μια τελετή 90 εκατομμυρίων δολαρίων
CNNi / Kobboon Chatrakrisaeree

Ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του μακροβιότερου βασιλιά της Ταϊλάνδης,  Πουμιπόλ Αντουνιαντέτ, και ο γλύπτης Chatmongkol Insawang μόλις ολοκλήρωσε τη φανταστική δουλειά που είχε ξεκινήσει σε ένα στούντιο λίγο έξω από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Ο Insawang είναι ένας από τους εκατοντάδες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να τιμήσουν με τα έργα τέχνης τους τον βασιλιά. Τα γλυπτά που δημιουργήθηκαν ξεπερνούν τα 500, με πολλούς από αυτούς να δουλεύουν καθημερινά για περίπου ένα χρόνο.

10


CNNi / Kobboon Chatrakrisaeree

Αρκετοί εθελοντές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, έχουν προσφερθεί να καθαρίζουν το χώρο και να βοηθούν στον εξοπλισμό. Υπάρχουν επίσης φορές που το κοινό πηγαίνει φαγητά στους καλλιτέχνες οι οποίοι ξοδεύουν αμέτρητες ώρες στο στούντιο.

«Όταν εργαζόμαστε, σκεφτόμαστε πάντα τη Μεγαλοσύνη Του» αναφέρει ο Chatmongkol. «Το όνομά του, Πουμιπόν, σημαίνει “δύναμη της χώρας” και ήταν όντως η δύναμη της χώρας μας… Οπότε όταν δουλεύουμε και ακουμπάμε τον πηλό, νιώθουμε τη σύνδεσή μας μαζί του».

Φόρος τιμής μέσω της Τέχνης

Τα περισσότερα ολοκληρωμένα έργα έχουν μεταφερθεί ήδη στο ύψους 50 μέτρων Mount Meru το σημείο που στήθηκε στο κεντρικό Μπανγκόκ και όπου θα πραγματοποιηθεί η αποτέφρωσή του Πουμιπόν.

Μπορεί η Ταϊλάνδη να αποτελείται κυρίως από βουδιστές, αλλά πολλά από τα έργα βασίζονται στις παραδόσεις των ινδουιστών. Εκτός από τα θρησκευτικά στοιχεία, τα έργα τέχνης αντικατοπτρίζουν σκηνές και φιγούρες της πραγματικής ζωής, όπως έργα υποδομής που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πουμιμπόν καθώς και τα δύο σκυλιά του, Khun Tongdaeng και Khun Jo Cho.

Όλοι οι καλλιτέχνες εργάστηκαν πολύ σκληρά για να ολοκληρώσουν τη δουλειά πριν την κηδεία. Πολλοί από αυτούς αφιέρωναν τέσσερις ώρες κάθε μέρα, ένώ άλλοι υποστηρίζουν ότι κοιμόνταν στο στούντιο.

Εκτός από τα γλυπτά, οι τεχνίτες δημιουργούν κεντήματα και άλλα διακοσμητικά για να στολίσουν τον τόπο όπου θα καεί η σορός. Ο ζωγράφος Kiattisak Suwannaphong, έχει επιβλέψει τη δημιουργία οκτώ πάνελ για τον τόπο της αποτέφρωσης, που αποτελούν μία σειρά πινάκων ζωγραφικής με τεράστια λεπτομέρεια, οι οποίοι θα κοσμήσουν το δοχείο με τις στάχτες.

«Στον βασιλιά άρεσαν τα φωτεινά και γλυκά χρώματα, οπότε διαλέξαμε ροζ, πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις» αναφέρει ο Suwannaphong στο CNNi.

Μία ιδιαίτερη τελετή

Τα πολυάριθμα έργα τέχνης είναι απλά ένα μέρος της πολύ προσεκτικά οργανωμένης τελετής, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες άνθρωποι.

Οι τελετή της κηδείας και της αποτέφρωσης ξεκίνησε επισήμως χθες, Τετάρτη και θα κρατήσουν μέχρι την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου. Οι τράπεζες και τα καταστήματα όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του βασιλιά, θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη τι θα απογίνουν τα έργα μετά την κηδεία.

«Πιστεύω πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας καλλιτέχνης. Έχουμε μια ευκαιρία να υπηρετήσουμε τον τελευταίο βασιλιά. Για το συγκεκριμένο, σημαντικότατο συμβάν, νιώθω ιδιαίτερα περήφανος. Ταυτοχρόνως όμως νιώθω και μια μεγάλη απώλεια» δήλωσε ο Insawang.

«Το κάνω αυτό αποφασισμένος να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό μέσα από τη δουλειά μου και για να τιμήσω τον βασιλιά».

8


CNNi / Kobboon Chatrakrisaeree

Πληροφορίες από CNNi / Inside the artisan workshops gearing up for the Thai King's funeralInside the artisan workshops gearing up for the Thai King's funeral

ΔΗΜΟΦΙΛΗ