ΚΟΣΜΟΣ

Η ανεξάρτητη Μελάνια Τραμπ: Η πρώτη κυρία κάνει τα πάντα με τον δικό της τρόπο

Η ανεξάρτητη Μελάνια Τραμπ: Η πρώτη κυρία κάνει τα πάντα με τον δικό της τρόπο
Getty images/ideal images/Alex Wong / Staff

Στους λίγους μήνες που έχει μετακομίσει στον Λευκό Οίκο η Μελάνια Τραμπ έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μία από τις πιο… μυστηριώδεις φιγούρες της Ουάσιγκτον. Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της πρώτης κυρίας με μία συστολή που δεν θυμίζει σε τίποτα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι προκάτοχοί της, όπως σημειώνει το CNNi.

Η ανεξάρτητη κυρία Τραμπ

«Η κυρία Τραμπ είναι ανεξάρτητη και δρα ανεξάρτητα από τον σύζυγό της», τόνισε η διευθυντήρια επικοινωνίας της πρώτης κυρίας, Στέφανι Γκρίσαμ, λίγες μέρες μετά τις αντιδράσεις στην καμπάνια της Μελάνια Τραμπ κατά του bullying, που για πολλούς φέρει κάποια υποκρισία, δεδομένου πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο.

Η δήλωση αυτή αποσκοπεί προφανώς στο να διαχωρίσει τη θέση του προέδρου και της πρώτης κυρίας, που αντιβαίνει σε όλους τους κανόνες που είχαν ορίσει οι προηγούμενες κάτοικοι του Λευκού Οίκου. Η προσπάθεια της Μελάνια Τραμπ να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα δεν αποτελεί έκπληξη για ορισμένους, όπως την Ανίτα ΜακΜπράιντ, η οποία είχε επιτελέσει προσωπάρχης της πρώην πρώτης κυρίας, Λόρα Μπους.

«Μια πρώτη κυρία έχει την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει τη θέση και τις υποχρεώσεις της κατά όποιον τρόπο επιθυμεί η ίδια. Και η Μελάνια έχει, από την πρώτη κιόλας μέρα, διαγράψει δική της πορεία», τόνισε η ΜακΜπράιντ στο CNNi. «Από την αρχή, από το ότι δεν μετακόμισε στη Ουάσιγκτον αμέσως, φαίνεται πως ήταν πολύ ειλικρινής» σχετικά με το ότι θα λειτουργεί με τους δικούς της όρους. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ΜακΜπράιντ είναι πως η νέα πρώτη κυρία επέλεξε να έχει υπό τις εντολές της μόλις 9 άτομα, εν αντιθέσει με την Μισέλ Ομπάμα και την Λόρα Μπους που είχαν 20 η κάθε μία.

Δεν λειτουργεί όπως γινόταν στον παρελθόν «αλλά αυτή είναι μία πρώτη κυρία που ενδιαφέρεται για την ποιότητα και όχι για την ποσότητα», δήλωσε.

Πρώην υπάλληλος του Λευκού Οίκου τόνισε πως η Μισέλ Ομπάμα, παρότι προωθούσε μία δική της ατζέντα θεμάτων, δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αποστασιοποιήσει τον ρόλο της από αυτόν του Μπαράκ Ομπάμα. «Η Μισέλ Ομπάμα είχε τη δική της ατζέντα, αλλά σε κανένα σημείο δεν υπήρξε προστριβή αυτής (της ατζέντας) με τα λόγια, τις πράξεις και τις πολιτικές του προέδρου», δήλωσε αξιωματούχος στο CNNi.

Συζυγική υποστήριξη

Πρόσφατη δημοσκόπηση του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNNi κατάγραψε μία άνοδο στα ποσοστά αποδοχής της Μελάνια Τραμπ, ορίζοντας την ως το πιο δημοφιλές μέλος της πρώτης οικογένειας. Περίπου 44% των ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για εκείνη, ενώ για τον σύζυγό της θετική άποψη εξέφρασε το 41%. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει να νιώθει άβολα για αυτό όμως.

Σε ένα ιδιωτικό δείπνο στην Ιστορική Ένωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε στο κοινό πως η Αμερική είναι ερωτευμένη με την πρώτη κυρία της. «Την αγαπούν… αγαπούν την Μελάνια», είπε και την αποκάλεσε «σταρ της οικογένειας των Τραμπ».

Οι πρώτες 100 ημέρες της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Έχουν υπάρξει φορές όμως που το ζευγάρι έχει δημοσίως εκφράσει διαφορετικές απόψεις για σημαντικά ζητήματα. Τον Αύγουστο, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, τις διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και άλλα σημαντικά γεγονότα, η αντίδραση της πρώτης κυρίας στα social media ήταν πιο άμεση και συμπονετική από αυτή του προέδρου των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε πως η πρώτη κυρία δεν συμβουλεύεται τον άντρα της πριν αναρτήσει κάτι στο διαδίκτυο. «Είναι ανεξάρτητη», δήλωσε. «Χειρίζεται τον λογαριασμό στο twitter μόνη της και προσέχει ιδιαιτέρως ποια γεγονότα χρίζουν σχολίου και ποια όχι».

Υπάρχουν λοιπόν φορές που οι αναρτήσεις του ζεύγους δείχνουν αυτή την «ασυμφωνία» που υπάρχει.

«Η κυρία Μπους έλεγε πάντα: ‘Δεν είμαι εδώ για τον εαυτό μου, είμαι εδώ για τον Τζορτζ και λόγω του Τζορτζ’ και αυτό ήταν το πρίσμα και το φίλτρο υπό το οποίο χρησιμοποιούσε τη θέση της», τόνισε η ΜακΜπράιντ. Ο σκοπός που υπηρετούσε, ταίριαζε απολύτως στην ατζέντα του τότε προέδρου, έτσι οι παρεμβάσεις στη «δουλειά» της δεν ήταν ποτέ αναγκαίες.

«Η ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου έχει σίγουρα κάποια ανεξαρτησία», παρατήρησε πρώην αξιωματούχος του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα πως είναι πρωτοφανές να υπάρχουν «απόλυτα διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο από την μία πλευρά (του Λευκού Οίκου) στην άλλη».

Το ίδιο ίσχυε, περιστασιακά, και στις προηγούμενες πρώτες οικογένειες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που δίχασε τον Τζορτζ Μπους και την σύζυγό του Λόρα. «Υπήρχαν ζητήματα, όπως αυτό, που ήταν αμφιλεγόμενα για εκείνον, αλλά αυτό δεν την σταματούσε από το να είναι παρούσα. Πήγε στη Νέα Ορλεάνη 26 φορές μετά την καταιγίδα και εργάστηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, ακόμη και όταν δεν ήταν αναγκαίο», περιέγραψε η ΜακΜπράιντ. Η ίδια είχε εργαστεί και ως διευθύντρια προσωπικού του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν και θυμήθηκε πως η Νάνσι Ρίγκαν μιλούσε πολύ συχνά στους εργαζομένους για τις πολιτικές και τις θέσεις του συζύγου της.

«Είχε πάντα το νου της και έκανε ότι θεωρούσε πως εξυπηρετούσε τον πρόεδρο», τόνισε. «Το έκανε γιατί προσπαθούσε να τον προστατεύει 100% και να καθορίσει πώς θα τον θυμάται η ιστορία».

Οι Τραμπ δεν φαίνεται πως λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο. Η πρώτη κυρία σπάνια εμπλέκεται στις αποφάσεις του προέδρου ή τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν με αυτές. Σε συνέντευξή της στο CBS, λίγο καιρό μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Μελάνια τόνισε πως ορισμένες φορές προσπαθεί να βοηθήσει τον άντρα της να συγκρατηθεί, αλλά αυτό δεν αποτελεί και προτεραιότητα για εκείνη.

«Νομίζω πως με ακούει. Αλλά θα κάνει αυτό που θέλει στο τέλος. Είναι ενήλικας. Γνωρίζει τις επιπτώσεις. Του λέω τη γνώμη μου και μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί με αυτή», είπε στην συνέντευξή της τότε η Μελάνια Τραμπ.

Τον Ιούνιο, μετά από διαδικτυακή διένεξη του προέδρου με δημοσιογράφο, η προσωπάρχης της Τραμπ τόνισε πως η πρώτη κυρία δεν θέλει να σχολιάσει την υπόθεση. «Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η πρώτη κυρία δημοσίως στο παρελθόν, όταν ο σύζυγός της δέχεται επίθεση, θα αντιδράσει 10 φορές πιο έντονα».

Οι παρατηρήσεις σχετικά με την ανεξαρτησία που χαρακτηρίζει την πρώτη κυρία και τις μεθόδους της, δεν υπονοούν πως το ζευγάρι δεν τα πάει καλά. Εν αντιθέσει, ένας παρατηρητής, ο οποίος πέρασε λίγο χρόνο μαζί τους, τόνισε πως ο πρόεδρος είναι «πολύ τρυφερός» με την Μελάνια ορισμένες φορές και δήλωσε πως «είναι διαφορετικός μαζί της».

Και η Ανίτα ΜακΜπράιντ επιβεβαίωσε πως πολλές φορές η γνώμη που έχει ο κόσμος για τη σχέση του πρώτου ζεύγους είναι συχνά λανθασμένη και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δημόσιες και τις ιδιωτικές πλευρές των ζευγαριών. Αυτό το παρατήρησε και στην περίπτωση των Ρίγκαν και στην περίπτωση των Μπους.

«Για τον πρόεδρο Μπους και την πρώτη κυρία οι ζωές τους ήταν απολύτως συνυφασμένες, δεν χρειαζόταν να πουν τίποτα, μπορεί να ήταν απλώς στο ίδιο δωμάτιο και να γνωρίζαν τι σκεφτόταν και αισθανόταν ο άλλος, έτσι οι επιδείξεις στοργής δεν ήταν απαραίτητες. Αυτό μπορεί ορισμένες φορές να γινόταν αντιληπτό ως ψυχρότητα και προβλήματα στη σχέση, αλλά δεν ήταν», τόνισε.

Εργαζόμενος του Λευκού Οίκου επεσήμανε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της πρώτης κυρίας το τι σκέφτεται ο κόσμος για τη σχέση με της με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλει να εγκαθιδρύσει τον εαυτό της ως πρώτη κυρία που θέλει να βοηθά παιδιά, αυτή θα είναι η αποστολή της όσο καιρό ο άντρας της είναι πρόεδρος».

Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη κυρία θα συνοδεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ασία και αναμένεται να παραβρεθεί σε πολλές τελετές και επίσημα δείπνα στο πλευρό του. Αλλά σύμφωνα με το CNNi, η Μελάνια έχει και δικό της πρόγραμμα, πράγμα που θα αποδείξει για ακόμη μία φορά την ανεξάρτητη φύση της.

Melania Trump does things her way, by Kate Bennett, CNN's COVER/LINE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ