ΚΟΣΜΟΣ

Ο εμίρης του Κατάρ κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος»

Ο εμίρης του Κατάρ κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος»
REUTERS/Beawiharta

Μέσω του πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, επιδιώκουν να προκαλέσουν «αλλαγή καθεστώτος». Αυτό κατήγγειλε ο εμίρης του Κατάρ, την Κυριακή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Θέλουν αλλαγή καθεστώτος», τόνισε ο Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η ιστορία μας το δείχνει, μας διδάσκει ότι προσπάθησαν να το κάνουν και προηγουμένως, το 1996, όταν ο πατέρας μου είχε γίνει εμίρης. Και το έδειξαν με πολύ προφανή τρόπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων», επέμεινε.

Η κρίση στον Κόλπο διαρκεί σχεδόν πέντε μήνες. Ξέσπασε την 5η Ιουνίου, όταν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο μικρό εμιράτο κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι προσεταιρίζεται το Ιράν, μια σιιτική περιφερειακή δύναμη που το Ριάντ θεωρεί τον σημαντικότερο αντίπαλό του στην περιοχή.

Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του έκλεισαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους με το Κατάρ, διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις και απέλασαν τους πολίτες του Κατάρ που βρίσκονταν στα εδάφη τους.

«Δεν τους αρέσει η ανεξαρτησία μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, το όραμά μας για την περιφέρεια», έκρινε ο εμίρης του Κατάρ. «Θέλουμε ελευθερία λόγου για τους κατοίκους της περιοχής. Κι αυτό δεν τους ικανοποιεί. Νομίζουν ότι αυτό είναι απειλή γι' αυτούς», πρόσθεσε ο μονάρχης.

Ο εμίρης δήλωσε επίσης ότι αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση της Ουάσιγκτον να φιλοξενήσει απευθείας συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει ακούσει καμιά απάντηση από τις άλλες τέσσερις αραβικές χώρες.

Ο εμίρης αλ Θάνι διαβεβαίωσε ότι θέλει να τερματιστεί η κρίση. «Τίποτα δεν θα υπερβεί την αξιοπρέπειά μας, την εθνική κυριαρχία μας. Αλλά θέλουμε (η κρίση) να τερματιστεί. Πάντα το λέω», ανέφερε.

«Αν βαδίσουν ένα μέτρο προς εμένα, είμαι διατεθειμένος να περπατήσω 15.000 χιλιόμετρα προς τη δική τους κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε πει «δεν ανέχομαι οι φίλοι μου να συγκρούονται μεταξύ τους» και ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στα πέντε κράτη στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Του είπα αμέσως, "κ. πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι. Ζητάω διάλογο από την πρώτη ημέρα"», αφηγήθηκε ο εμίρης πριν προσθέσει πως μολονότι ο σκοπός του Τραμπ ήταν οι συνομιλίες να ξεκινήσουν το συντομότερο, δεν έχει ενημερωθεί αν υπήρξε ανταπόκριση των άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει ότι είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει και τον Σεπτέμβριο είχε διαβεβαιώσει πως έχει την «ισχυρή αίσθηση» πως η κρίση θα τερματιστεί «πολύ γρήγορα».

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Σαουδική Αραβία είχε αναστείλει κάθε διάλογο με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι «διαστρεβλώνει τα γεγονότα», μετά τα δημοσιεύματα περί μιας επικοινωνίας των ηγετών των δύο χωρών που άφηναν να εννοηθεί πως σημειωνόταν ουσιαστική πρόοδος στην προσπάθεια για να τερματιστεί η κρίση.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ την 8η Σεπτεμβρίου. Επρόκειτο για την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ξέσπασε η κρίση. Έκτοτε όμως δεν έχει αναφερθεί καμιά άλλη επικοινωνία, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Στη συνέντευξή του στο CBS, ο εμίρης επέμεινε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα δεν πρόκειται να κλείσει, όπως απαιτούν οι τέσσερις χώρες, που κατηγορούν τον σταθμό αυτό ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά τους και είναι προκατειλημμένος.

Ο εμίρης του Κατάρ είπε ακόμη πως φοβάται για τις εξελίξεις στην περιοχή αν αναληφθεί στρατιωτική δράση εξαιτίας της κρίσης. «Φοβάμαι ότι αν γίνει κάτι, αν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, στην περιφέρεια θα επικρατήσει χάος», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ