ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος το ετήσιο πένθος για τους Ταϊλανδούς - «Πέταξαν» τα μαύρα ρούχα

Τέλος το ετήσιο πένθος για τους Ταϊλανδούς - «Πέταξαν» τα μαύρα ρούχα
REUTERS/Athit Perawongmetha

Έληξε και επίσημα σήμερα Δευτέρα το ετήσιο πένθος για τον θάνατο του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, με τους Ταϊλανδούς να πετούν τα μαύρα ρούχα από πάνω τους, τα οποία φορούσαν για πολλούς μήνες, ως ένδειξη πένθους για την απώλεια του μονάρχη τους.

Ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου, όπως έχει χαρακτηριστεί, πέθανε πέρυσι, σε ηλικία 88 ετών. Κυβέρνησε την Ταϊλάνδη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λατρεύτηκε από τους κατοίκους της χώρας ως το μόνο πρόσωπο που επέφερε την σταθερότητα κατά τη διάρκεια δικτατοριών, εξεγέρσεων και φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στη χώρα.

Η κόστους 90 εκατομμυρίων δολαρίων κηδεία του συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, όλοι ντυμένοι στα μαύρα, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας στην Μπανγκόκ, όπου ο Βασιλιάς Μπουμιμπόλ αποτεφρώθηκε την Πέμπτη σε ένα χρυσό αποτεφρωτήριο που χτίστηκε για την τελετή έξω από το Μεγάλο παλάτι.

Η τελετή αποτέφρωσης σηματοδότησε και το τέλος της περιόδου πένθους και οι Ταϊλανδοί έβγαλαν τα μαύρα ρούχα που φορούσαν εδώ και έναν χρόνο. Η 29χρονη May Kanokwattana, η οποία εργάζεται σε γραφείο, φόρεσε ένα φωτεινό κίτρινο. Όπως λέει στο πρακτορείο Reuters: «Φορούσα μαύρα για ένα χρόνο. Έπρεπε να δείξω τη θλίψη μου. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που φοράω διαφορετικό χρώμα».

Η νεαρή φοράει μια καρφίτσα με τον αριθμό εννέα προς ένδειξη σεβασμού στον βασιλιά, ο οποίος ήταν ο ένατος βασιλιάς της δυναστείας Chakri.

Τα χρώματα έχουν ιδιαίτερη σημειολογία για τους Ταϊλανδούς και σύμφωνα με τους αστρολογικούς κανόνες, τα χρώματα αποδίδονται σε κάθε ημέρα της εβδομάδας. Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ γεννήθηκε τη Δευτέρα, η οποία σχετίζεται με το κίτρινο χρώμα. Και ο μονάκριβος γιος του και νέος βασιλιάς της χώρας, Μάχα Βατζιραλονγκόρν, γεννήθηκε επίσης Δευτέρα.

Υπάρχουν πολίτες που αναρτούν σχετικά γραφήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ποια χρώματα θεωρούνται πιο τυχερά για να φορέσουν.

«Για να έχετε αυτοπεποίθηση, υγεία και δύναμη, φορέστε πορτοκαλί. Για καλή υποστήριξη φορέστε ανοιχτό πράσινο», αναφέρει ένα από τα γραφήματα που κυκλοφορούν.

2017 10 30T042942Z 201364060 RC177C484E40 RTRMADP 3 THAILAND KING

REUTERS/Athit Perawongmetha

Η Pattinya Mankongwongcharoen, 49 ετών, λογίστρια, που φορούσε ένα ροδακινί φόρεμα, δήλωσε: «Δεν θα συνεχίσω να φοράω μαύρο γιατί η περίοδος πένθους τελείωσε επίσημα και αυτό θα ήταν ασέβεια».

Πάντως υπάρχουν και αυτοί που θα συνεχίσουν να φορούν μουντά χρώματα. «Είμαι ακόμα θλιμμένος. Θα φοράω μαύρα ή γκρι για μερικές ακόμη εβδομάδες», λέει στο Reuters o 37χρονος Pimsuda Chatree, ιδιοκτήτης καταστήματος.

2017 10 30T042929Z 929289111 RC1F44B74B70 RTRMADP 3 THAILAND KING

REUTERS/Athit Perawongmetha

ΔΗΜΟΦΙΛΗ