ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία, ο Πουτζντεμόν δεν ζητά άσυλο

Καταλονία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία, ο Πουτζντεμόν δεν ζητά άσυλο
REUTERS/Yves Herman

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έβαλε τέλος στα όνειρα των αποσχιστών της Καταλονίας, καθώς ακύρωσε την διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας που ψηφίστηκε από το καταλανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή και έχει οδηγήσει στην ανάληψη της κηδεμονίας της περιοχής από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Την ίδια ώρα ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατέστησε σαφές από τις Βρυξέλλες πως δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. 

Το ανώτατο δικαστικό όργανο κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και πέντε βουλευτές της πρώην κυβέρνησης να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας η ισπανική Γερουσία ψήφισε το άρθρο 155 για αναστολή εξουσιών της αυτόνομης περιφερειακής ηγεσίας και ο Μαριάνο Ραχόι καθαίρεσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν και όλο το κυβερνητικό επιτελείο του.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζήτησε να απαγγελθούν σοβαρές κατηγορίες στον καταλανό ηγέτη και στο σύνολο της κυβέρνησης του, ενώ την ίδια ώρα ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες.

2017 10 31T113708Z 523420387 RC13592E0E00 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

Ο Πουτζντεμόν προσέρχεται στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου/REUTERS/Eric Vidal

Στις πρώτες του δηλώσεις από το Βέλγιο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας υποστήριξε πως μετέφερε το «καταλανικό ζήτημα στην ‘καρδιά’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε «αβάσιμες» της κατηγορίες περί ανταρσίας, στασιασμού και διασπάθισης δημοσίου χρήματος που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Θα επιστρέψει στην Καταλονία, όπως είπε, όταν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε πως ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να γλιτώσει από την δίωξη και διαμήνυσε πως δεν προτίθεται να ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο.

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόν παρακολουθεί από τις Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Ισπανία

Ο Πουτζντεμόν δεν φαίνεται να αποδέχεται την καθαίρεση της ηγεσίας του από την περιφέρεια, ενημερώνοντας πως «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης» θα παραμείνει στην Καταλονία ώστε να συνεχίσει τις πολιτικές δραστηριότητές της.

Αποδέχθηκε όμως την «δημοκρατική πρόκληση» των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι.

2017 10 31T124049Z 1695299036 RC1128C18170 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

REUTERS/Yves Herman

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ