ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν: Ο Ουζμπέκος δράστης φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν: Ο Ουζμπέκος δράστης φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ
REUTERS/Andrew Kelly

Ο δράστης της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος σκότωσε οκτώ ανθρώπους ρίχνοντας το μικρό φορτηγό που οδηγούσε πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες στο Μανχάταν, συνδεόταν με το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ. Αυτά έκανε γνωστά ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Ο 29χρονος άνδρας, που έχει ταυτοποιηθεί ως Σαϊφούλο Σαΐποφ, «είναι ένας διεστραμμένος δειλός και είχε σχέσεις με τον ISIS και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο κυβερνήτης στο CNNi.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο νεαρός άνδρας είναι «το πρότυπο του μοναχικού λύκου».

2017 11 01T101922Z 1615597424 RC114083CD00 RTRMADP 3 NEW YORK SHOOTING SUSPECT UGC

TAWHID KABIR XISAN via REUTERS

«Άρχισε να ενημερώνεται για το ισλαμικό κράτος και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αφού έφθασε στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο κυβερνήτης προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ένδειξη ότι δεν έδρασε μόνος ή ότι η ενέργειά του αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ή άλλων σχεδίων επίθεσης.

2017 10 31T235934Z 1527984829 RC18A83318E0 RTRMADP 3 NEW YORK SHOOTING

Facebook/Chris Landry via REUTERS

Σαϊφούλο Σαΐποφ: Ο οδηγός που σκόρπισε το θάνατο στο Μανχάταν

Ο οδηγός της καμιονέτας, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και έφθασε το 2010 στις ΗΠΑ όπου διαθέτει τίτλο μόνιμης διαμονής, άφησε ένα χειρόγραφο μήνυμα στο οποιο δηλώνει πίστη στο Ντάες, έγινε γνωστό σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από πηγές στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν ΗΠΑ: Με κλήρωση είχε πάρει «πράσινη κάρτα» ο δράστης

Τραυματίσθηκε από αστυνομικό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο άνδρας είναι γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες για ήσσονος σημασίας αδικήματα και «η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον είχε μάλιστα βοηθήσει μια φορά να βγει από μια τάφρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ