ΚΟΣΜΟΣ

Μανχάταν: Ο Σαϊπόφ σχεδίαζε επίθεση στη γέφυρα του Μπρούκλιν - Αναζητείται δεύτερος Ουζμπέκος

Μανχάταν: Ο Σαϊπόφ σχεδίαζε επίθεση στη γέφυρα του Μπρούκλιν - Αναζητείται δεύτερος Ουζμπέκος
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στο Μανχάταν ανακοίνωσε το κατηγορητήριο για τρομοκρατία ενάντια στον 29χρονο Σαϊφούλο Σαϊποφ, φερόμενο δράστη της χθεσινής επίθεσης που με το μικρό φορτηγό του σκότωσε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε 12 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι αυτές της υλικής υποστήριξης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, η άσκηση βίας και καταστροφή οχημάτων.

Ο δράστης παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε την επίθεση από βίντεο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, ενώ όπως είπε διάλεξε την ημέρα του Halloween γιατί περίμενε να είναι περισσότερος κόσμος στον δρόμο.

Όπως είπε, αρχικά σχεδίαζε να πραγματοποίησει επίθεση στη γέφυρα του Μπρούκλιν για να χτυπήσει περισσότερους πεζούς.

Ο Σαϊπόφ συμφώνησε να μιλήσει από το δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν, χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Μάλιστα, ζήτησε άδεια προκειμένου να κρεμάσει μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιό του, ενώ όπως είπε, αισθανόταν καλά με την επίθεση που μόλις είχε διαπράξει.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένας δεύτερος Ουζμπέκος, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν, καταζητείται από τις Αρχές.

Το FBI με μια αφίσα που εκδόθηκε την Τετάρτη ενημερώνει ότι ζητά πληροφορίες σχετικά με τον Mukhammadzoir Kadirov, έναν 32χρονο άντρα από το Ουζμπεκιστάν.

Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Διεστραμμένος δειλός ο Σαϊποφ

Ο Σαΐποφ, «είναι ένας διεστραμμένος δειλός και είχε σχέσεις με τον ISIS και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο στο CNNi.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο νεαρός άνδρας είναι «το πρότυπο του μοναχικού λύκου».

2017 11 01T101922Z 1615597424 RC114083CD00 RTRMADP 3 NEW YORK SHOOTING SUSPECT UGC

TAWHID KABIR XISAN via REUTERS

«Άρχισε να ενημερώνεται για το ισλαμικό κράτος και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αφού έφθασε στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο κυβερνήτης προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ένδειξη ότι δεν έδρασε μόνος ή ότι η ενέργειά του αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ή άλλων σχεδίων επίθεσης.

2017 10 31T235934Z 1527984829 RC18A83318E0 RTRMADP 3 NEW YORK SHOOTING

Facebook/Chris Landry via REUTERS

Σαϊφούλο Σαΐποφ: Ο οδηγός που σκόρπισε το θάνατο στο Μανχάταν

Ο οδηγός της καμιονέτας, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και έφθασε το 2010 στις ΗΠΑ όπου διαθέτει τίτλο μόνιμης διαμονής, άφησε ένα χειρόγραφο μήνυμα στο οποιο δηλώνει πίστη στο Ντάες, έγινε γνωστό σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από πηγές στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν ΗΠΑ: Με κλήρωση είχε πάρει «πράσινη κάρτα» ο δράστης

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο άνδρας είναι γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες για ήσσονος σημασίας αδικήματα και «η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον είχε μάλιστα βοηθήσει μια φορά να βγει από μια τάφρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ