ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζει την προφυλάκιση των καταλανών πολιτικών η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Καταδικάζει την προφυλάκιση των καταλανών πολιτικών η πρωθυπουργός της Σκωτίας
REUTERS/Russell Cheyne

«Η διαφωνία σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας είναι πολιτικό ζήτημα», σημειώνει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον η οποία καταδίκασε την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την  κατηγορία της «στάσης» και της «εξέγερσης».

Την ίδια ώρα, εθνικιστές βουλευτές της Σκωτίας έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση του Λονδίνου να ζητήσει από την Μαδρίτη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όμοιο με εκείνο της Σκωτίας.

Ισπανός δικαστής πρόκειται να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο ισπανός εισαγγελέας είχε προτείνει την έκδοση του εντάλματος σε βάρος του Πουτζντεμόν μετά την άρνηση του τελευταίου να παραστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η Νίκολα Στέρτζον, σχολιάζοντας την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου έγραψε στο Twitter: "Η διαφωνία σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας είναι πολιτικό ζήτημα. Θα πρέπει να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο και όχι στέλνοντας στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους. Ανεξάρτητα από την άποψη για το καταλανικό ζήτημα, η φυλάκιση εκλεγμένων ηγετών είναι εσφαλμένη και θα πρέπει να καταδικάζεται από όλους τους δημοκράτες".

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, διέλυσε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας και προκήρυξε τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, το 90% των πολιτών ψήφισε υπέρ αλλά η συμμετοχή ανήλθε μόλις σε 43%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ