ΚΟΣΜΟΣ

Ουδέτερη η στάση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν

Ουδέτερη η στάση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν
TV3 via REUTERS

Ουδέτερη είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψη του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του, που βρίσκονται μαζί του στο Βέλγιο.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ απάντησε: «Είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει τις περασμένες ημέρες ότι δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και γι' αυτό θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ολλανδόφωνο Τύπο του Βελγίου, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσής του από τις ισπανικές Αρχές, ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα αναφορικά με τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους φλαμανδούς Εθνικιστές του N-VA, αλλά και τους Σοσιαλιστές (SP.A) οι οποίοι μιλούν για μια «πολιτική δίωξη».

Από την άλλη μεριά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί σε κάποιο σχόλιο αρκούμενη σε παρασκηνιακές διαρροές ότι «στο Βέλγιο ισχύει η διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου είναι η δικαιοσύνη που αποφασίζει σε παρόμοιες υποθέσεις και όχι η κυβέρνηση».

2017 10 31T150022Z 1459645479 RC16C1400310 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

REUTERS/Jon Nazca

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας δηλώνει «σοκαρισμένος» ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν» σύμφωνα με το κεντρικό πρωτοσέλιδο της De Standaard και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Ο φλαμανδός εθνικιστής πολιτικός σημειώνει ότι «το να κλείνεις στην φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένους κυβερνητικούς ηγέτες ξεπερνάει τα όρια», ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να αναλάβει δράση, καθώς «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μόνο πολιτικά μέσω του διαλόγου».

Περισσότερο αποστασιοποιημένα πάντως είναι τα στελέχη του N-VA που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών που κάνουν λόγο για:

Μια υπόθεση που αφορά την ισπανική και την βελγική δικαιοσύνη στην οποία ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να αναμιχθεί καθώς εναπόκειται στη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι η «καυτή πατάτα» του καταλανικού έχει πλέον μεταφερθεί στο βελγικό έδαφος καθώς μπορεί ο Πουτζντεμόν να μην ζητά άσυλο από τις βελγικές Αρχές, ωστόσο στην πράξη είναι αυτό ακριβώς που κάνει, στο βαθμό που παραμένει στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική του δίωξη. Η εφημερίδα πάντως εκτιμά ότι οι πιθανότητες η βελγική δικαιοσύνη να αρνηθεί να εκδώσει τον Πουτζντεμόν είναι μεν μικρές, αλλά όχι ανύπαρκτες σε περίπτωση που τείνει ευήκοον ους στο επιχείρημα του δικηγόρου του ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

2017 11 02T234107Z 783681374 RC111D67EB10 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

TV3 via REUTERS

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου του Πολ Μπέκερτ, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχόμενη έκδοση του Πουτζντεμόν στις ισπανικές Αρχές θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες. Ως εκ τούτου, παρατηρεί η εφημερίδα, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και κάτι τέτοιο εκτιμά ότι θα αποτελεί «θεόσταλτο δώρο» για τον έκπτωτο ηγέτη ο οποίος θα αναγορευτεί με τον τρόπο αυτό σε «μάρτυρα» λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Στην ίδια γραμμή και η De Morgen διαπιστώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι η μοίρα του Πουτζντεμόν βρίσκεται πλέον στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει εάν θα τον εκδώσει στις ισπανικές Αρχές για να καταλήξει στη φυλακή, ή όχι.

Τέλος, η De Tijd χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της την σκληρή στάση της ισπανικής κυβέρνησης έναντι του Πουτζντεμόν «εντελώς λανθασμένη» στο βαθμό που, όπως εκτιμά, «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετατρέψει εν ριπή οφθαλμού τον αποσχιστή ηγέτη σε μάρτυρα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ