ΚΟΣΜΟΣ

Θολό το γερμανικό πολιτικό τοπίο: Η «Τζαμάικα» αργεί και στο βάθος νέες εκλογές

Θολό το γερμανικό πολιτικό τοπίο: Η «Τζαμάικα» αργεί και στο βάθος νέες εκλογές
EPA/MARTIAL TREZZINI

Ενάμιση μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, με τις διαφορές των κομμάτων να τορπιλίζουν τις διαβουλεύσεις και ουκ ολίγους, πολιτικούς, αναλυτές, ακόμη και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, να κάνουν λόγο ακόμη και για επανάληψη των εκλογών.

Ήδη, ο ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικες εφημερίδες του ομίλου Funke, διατράνωσε εμφατικά πως «το Φιλελεύθερο Κόμμα δε φοβάται τις νέες εκλογές. Αν καταστεί αναγκαίο, θα ξαναπάω στις πλατείες και θα διεξαγάγω εκλογικό αγώνα», διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα νόημα να σχηματιστεί μία κυβέρνηση η οποία δε θα είναι σταθερή και διαρκώς θα φιλονικεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Redaktionsnetzwerk Deutschland, τόνισε πως «αν η κυρία Μέρκελ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές».

Μετά τη λήξη του πρώτου γύρου διερευνητικών συνομιλιών, την Παρασκευή το βράδυ και το ναυάγιο εξεύρεσης κοινού εδάφους σε δώδεκα κρίσιμα σημεία κι έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο εντατικών εσωκομματικών διαβουλεύσεων, ξεκινά μία δύσκολη εβδομάδα νέων διερευνητικών συνομιλιών, με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), Πρασίνους (Die Gruenen) και Φιλελεύθερους (FDP) να αναζητούν έναν έντιμο συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη κυβέρνηση. «Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ο καιρός των απαντήσεων. Μία κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ερωτήματα, θα πρέπει να έχει λύσεις», τόνισε ο πολιτικός του CSU, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, δίνοντας το κλίμα και προσθέτοντας πως «παραμένει πλήρως ανοιχτό το κατά πόσο είναι δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης».

Το βράδυ της Δευτέρας, οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα «big points», όπως το έθεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Μεταξύ των θεμάτων που αποτελούν «αγκάθια» μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου – λόγω κομματικών χρωμάτων – συνασπισμού «Τζαμάικα» είναι η μεταναστευτική πολιτική, η ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.

Πάντως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές, το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό του για το 2017 (11% από 8,9%), ξεπερνώντας και τους Φιλελεύθερους (FDP). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Emnid για λογαριασμό της «Bild am Sonntag», σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση παραμένουν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ μικρή άνοδο καταγράφει η Αριστερά (Die Linke).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ