ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ με οικογένειες Ιαπώνων που έχουν απαχθεί από τη Β.Κορέα (pics)

Συνάντηση Τραμπ με οικογένειες Ιαπώνων που έχουν απαχθεί από τη Β.Κορέα (pics)
REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool

Συνάντηση με μέλη ιαπωνικών οικογενειών που συγγενείς τους απήχθησαν από τη Βόρεια Κορέα είχε στην Ιαπωνία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει περιλάβει στις επιθέσεις του εναντίον της Πιονγκγιάνγκ την ιστορία της Μεγκούμι Γιοκότα, που ήταν 13 ετών όταν την άρπαξαν από μια παραλία πράκτορες της Βόρειας Κορέας πριν 40 χρόνια, αναφέροντάς την στην ομιλία που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επεσήμανε ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να επιστρέψουν και οι 13 άνθρωποι, οι οποίοι απήχθησαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980 από την Πιονγκγιάνγκ για να εκπαιδευτούν ως πράκτορες, ανάγοντας το θέμα σε κεντρικό της πολιτικής του καριέρας.

Σήμερα ο Τραμπ συναντήθηκε με τη μητέρα της Μεγκούμι, τη Σάκι, ο τρίτος πρόεδρος που το κάνει, καθώς και με τους συγγενείς επτά ακόμη Ιαπώνων που έχουν απαχθεί και οι οποίοι είναι νεκροί, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, όπως και η Μεγκούμι η οποία αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού.

trump 1

REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool

«Ακούσαμε αυτές τις θλιβερές ιστορίες», επεσήμανε αργότερα ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Άμπε. «Θα συνεργαστούμε με τον πρωθυπουργό Άμπε για να προσπαθήσουμε να επιστρέψουν σε αυτούς που αγαπάνε», πρόσθεσε.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποβάλλεται ποτέ σε τέτοια βαρβαρότητα. Κανένας γονιός δεν θα πρέπει να έχει τέτοιο πόνο στην καρδιά του», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Ίσως το ίδιο το καθεστώς θα τους στείλει πίσω. Πιστεύω ότι θα είναι ένα φοβερό μήνυμα αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν τους στείλει πίσω», πρόσθεσε.

trump 2

REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool

Η μητέρα της Μεγκούμι και οι μικρότεροι δίδυμοι αδελφοί της συμμετείχαν σε μια συνέντευξη Τύπου με τους συγγενείς άλλων απαχθέντων, οι οποίοι χαιρέτισαν την προσοχή του Τραμπ, αν και επιφυλακτικά, με πολλούς να καταγγέλλουν ότι έχουν περάσει δεκαετίες χωρίς να γίνει τίποτε, ακόμη και από την κυβέρνηση Άμπε.

«Ο πρόεδρος φάνηκε να ακούει προσεκτικά τις ιστορίες μας και να εντυπωσιάζεται», δήλωσε ο Κοισίρι Ιζούκα, που εγκαταλείφθηκε σε ορφανοτροφείο το 1978 όταν η μητέρα του απήχθη από τη Βόρεια Κορέα.

«Όμως αν όλα τελειώσουν με αυτή τη συνάντηση, θα είναι εξοργιστικό», πρόσθεσε.

trump 3

REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool

ΔΗΜΟΦΙΛΗ