ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή δικαστικής απόφασης που έκρινε ότι κρατούμενος με αμνησία δεν μπορεί να εκτελεστεί

Ανατροπή δικαστικής απόφασης που έκρινε ότι κρατούμενος με αμνησία δεν μπορεί να εκτελεστεί
Courtesy Alabama Department of Corrections/Handout via REUTERS

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστεί ένας θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα, επειδή υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη μνήμη του η διάπραξη του εγκλήματός του.

Ο 67χρονος Βέρνον Μάντισον είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, το 1985. Τον περασμένο Μάρτιο ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεσή του επειδή πάσχει από αμνησία και δεν μπορεί να καταλάβει πώς συνδέεται το έγκλημα με την ποινή του.

Ωστόσο, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα ότι προηγούμενες αποφάσεις δεν ορίζουν με σαφήνεια ότι "ένας κρατούμενος δεν δύναται να εκτελεστεί επειδή αδυνατεί να θυμηθεί τη διάπραξη του εγκλήματος".

Ο Μάντισον πυροβόλησε τον Τζούλιους Σατλ δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού ενώ ο αστυνομικός επέβλεπε την έξωσή του από το σπίτι της πρώην φίλης του, στο Μομπάιλ της Αριζόνας. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1994 και παραμένει έκτοτε στη φυλακή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, με αποτέλεσμα να πάσχει πλέον από άνοια και αμνησία. Είναι τυφλός, δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του και ψευδίζει όταν μιλάει.

Αρχικά, είχε οριστεί η εκτέλεσή του για τον Μάιο του 2016 αλλά οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τη δολοφονία. Τα κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά τους αλλά το 11ο Εφετείο στην Ατλάντα τους δικαίωσε, ανέβαλε την εκτέλεση της ποινής καθώς οι δικαστές πείστηκαν ότι ο κρατούμενος πάσχει από σοβαρά διανοητικά προβλήματα και πιστεύει ότι δεν σκότωσε κανέναν.

Η Πολιτεία της Αλαμπάμας όμως προσέφυγε με τη σειρά της στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο Μάντισον κατανοεί την αιτία και τις συνέπειες της θανατικής καταδίκης του. Το γεγονός ότι "ισχυρίζεται πως ξέχασε τη δολοφονία που διέπραξε, μια δολοφονία για την οποία ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη, δεν είναι νόμιμος λόγος για να απαγορευτεί η εκτέλεσή του", ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ