ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «θρίλερ» με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου

Νέο «θρίλερ» με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου
REUTERS/Mohamed Azakir

Σε σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία φέρεται πως έχει τεθεί ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ-Χαρίρι.

Η είδηση μεταδίδεται από εφημερίδα που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, όμως το γραφείο Τύπου του Χαρίρι ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι ήδη επιστρέφει στο Ριάντ. Σύμβουλοι του Χαρίρι - του σουνίτη πολιτικού με την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα και στενού συμμάχου του Ριάντ - διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar, η οποία συντάσσεται με την σιιτική ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έγραψε ότι ο Χαρίρι «τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Ριάντ την περασμένη Παρασκευή» και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση.

Χθες Δευτέρα, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Τζουμπέιρ διέψευσε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι το Ριάντ υποχρέωσε τον Χαρίρι σε παραίτηση και πρόσθεσε ότι είναι ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει.

Οι εικασίες στον Λίβανο σχετικά με την τύχη του Χαρίρι συνεχίζονται ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση από τα σαουδικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίας του με τον βασιλιά Σαλμάν και της πληροφορίας ότι αναχωρεί για τα ΗΑΕ.

Η κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία κατέρρευσε έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαρίρι, περιελάμβανε και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα al-Akhbar, σαουδαραβικό κλιμάκιο ασφαλείας επιτηρεί τον Χαρίρι. Η εφημερίδα επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που πρόσκεινται στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι ο Χαρίρι, η οικογένεια του οποίου έκανε την περιουσία της στην κατασκευαστική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στα τηλέφωνά του.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου και υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού κόμματος του Χαρίρι, ο Φουάντ Σινιόρα, είπε ότι ο παραιτηθείς θα επιστρέψει στη χώρα.

Η επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο είναι «προτεραιότητα», δήλωσε ο Σινιόρα και πρόσθεσε ότι χθες Δευτέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ