ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη θητεία στη δημαρχία της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο ντε Μπλάζιο

Δεύτερη θητεία στη δημαρχία της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο ντε Μπλάζιο
EPA/JUSTIN LANE

Κάνοντας… περίπατο στις τοπικές εκλογές, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο επανεξελέγη στο αξίωμα για μια δεύτερη τετραετή θητεία, κερδίζοντας το 66,1% των ψήφων, ενώ η Ρεπουμπλικανή αντίπαλός του, Νικόλ Μαλλιοτάκις, εξασφάλισε μόλις το 28,1%, μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων.

Παρά τη μικρή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, ο 56χρονος Ιταλοαμερικανός υποψήφιος, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των Νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι οι Νεοϋορκέζοι «έστειλαν ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο», ένα χρόνο ακριβώς μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Αν στραφείς κατά των αξιών της γενέτειράς σου, η πόλη σου θα αντισταθεί», σχολίασε ο ντε Μπλάζιο αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο που κατάγεται από τη Νέα Υόρκη, υπό τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στο μουσείο του Μπρούκλιν. «Θα υπερασπιστούμε το σύστημα υγείας μας», τόνισε ο ντε Μπλάζιο. «Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες μας (…) Όταν δέχονται επίθεση οι μετανάστες, δεχόμαστε επίθεση εμείς!», υπογράμμισε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την εκλογή των υποψηφίων των Δημοκρατικών σε δύο άλλες περιφερειακές εκλογές χθες, οι οποίες θεωρούνταν τεστ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018. Στην Πολιτεία Βιρτζίνια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ραλφ Νόρθαμ εξελέγη κυβερνήτης και στο Νιού Τζέρσεϊ ο Φιλ Μέρφι θα διαδεχθεί έπειτα από οκτώ χρόνια τον αντιδημοφιλή Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι.

Ο ντε Μπλάζιο έγινε το 2013, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά, ο πρώτος υποψήφιος των Δημοκρατικών που κέρδισε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έπειτα από 20 χρόνια.

Αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για την πολύ αριστερή του πολιτική, που πλησιάζει περισσότερο τον Μπέρνι Σάντερς παρά τη Χίλαρι Κλίντον, θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι θα επανεκλεγεί στη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, όπου ζουν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι και διαθέτει προϋπολογισμό 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ντε Μπλάζιο δεσμεύθηκε να αρχίσει να εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ξεκινώντας από τη συνέχιση του προγράμματός του που προβλέπει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία από την ηλικία των τριών ετών, μια μικρή επανάσταση στις ΗΠΑ η οποία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της πρώτης του θητείας.

Επίσης έχει υποσχεθεί να εκσυγχρονίσει το μετρό της Νέας Υόρκης μέσω «ενός φόρου στους εκατομμυριούχους».

Ωστόσο θα προσπαθήσει να μην απομονώσει τους λευκούς ψηφοφόρους, που γενικά τον αντιμετωπίζουν επικριτικά, και τις μεγάλες περιουσίες που αποτελούν σημαντικό συνθετικό της Νέας Υόρκης.

Ο ντε Μπλάζιο, που είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανή, χρησιμοποιεί σε όλες του τις ομιλίες κάποιες λέξεις στα ισπανικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων, που αποτελούν το 53% των Νεοϋορκέζων.

Η αντίπαλός του, η 35χρονη Μαλλιοτάκις, αναγνώρισε αμέσως την ήττα της. «Μπορεί να χάσαμε τις εκλογές, όμως ακούστηκε η φωνή μας και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσους μας πιστεύουν», τόνισε η Ελληνοκουβανή υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαλλιοτάκις διεξήγαγε μια πολύ αξιοπρεπή εκστρατεία αν και δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό πριν από μερικούς μήνες. Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να βασίζονται σε αυτή, προσθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ